Nistrul, prins în capcană

Nistrul va deveni un lac. O spun ecologiștii, potrivit cărora procesul a început cu mult timp în urmă. Lovitura finală poate fi provocată de o hidrocentrală electrică acumulatoare. Se pare că trăim în epoca de mari dezastre geografice. Și nu este exclus ca într-o bună zi, elevii să arate pe hartă, la ora de geografie: ”Iată şi lacul Nistru...” Toate scenariile sunt sumbre atâta timp, cât cei de la putere vor urmări doar beneficii de moment.

Problema Nistrului este una acută și care nu mai suferă amînare. Râul poate seca în viitorul apropiat iar municipiul Chișinău rămîne fără apă potabilă. Totul din cauza complexului hidroenergetic Dnestrovsc construit încă în perioada sovietică și modernizat în prezent de conducerea de la Kiev, care cu acordul tacit al autorităților de la Chișinău, omoară rîul Nistru și pun în pericol sute de mii de vieți.

Așa zisa energie verde pe care o produc hidrocentralele este mai scumpă decît restul tipurilor de energie, din acest motiv guvernanții ucraineni, intenționează să mai construiască încă șase baraje pe Nistru, pentru a-și crește veniturile în conturi.

Pentru asta ei au nevoie de ajutorul R. Moldova, căreia îi și vinde această energie. Dar să le luam pe rind. Să începem cu date din istoria mai recentă a guvernării de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!