Fostul membru al CSM, Gheorghe Avornic, a fost desemnat în calitate de membru al CSP
Justiţie 27 ianuarie 2022, 19:38 | 1407

Avocatul Gheorghe Avornic a fost desemnat de Academia de Științe drept membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Jurnal TV a scris anterior că Avornic ar fi fost implicat în scheme de preluare de afaceri, lucru negat de către cel vizat. ”Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”, a comentat astăzi ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit ministrului, în situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și deci nu poate ocupa funcția de membru în instituțiile de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii.

Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Gheorghe Avornic pe 20 ianuarie curent drept membru al CSP din partea societății civile, ales de Academia de Științe.

Jurnal TV a scris anterior că Avornic ar fi fost implicat în scheme de preluare a afacerilor.

GHEORGHE AVORNIC, membru CSP: "-Numele dumneavoastră în presă este destul de controversat, inclusiv ați fost acuzat și de faptul că ați fi preluat mai multe afaceri ilegal. Este adevărat acest lucru? -Nu este adevărat, doamnă. Jurnal TV m-a numit controversat. Dumneavoastră ați publicat. Eu am venit la ”Cabinetul din Umbră”, am adus documente... După a dispărut la toți pofta să mai spună că am preluat, că nu știu ce am mai făcut."

Presa de la Chișinău scrie că Gheorghe Avornic a fost implicat și într-un dosar penal. Am încercat să aflăm detalii din prima sursă, dar Avornic a negat existența dosarului.

GHEORGHE AVORNIC, membru CSP: "Numai am venit la concurs și iar sunt cel mai mare bandit și cel mai mare criminal. Vă aduc la cunoștință că nu am avut în viața mea niciun dosar penal! Asta dumneavoastră ați scris și dumneavoastră m-ați invitat la Jurnal TV. Asta nu înseamnă că am avut."

Este cunoscut faptul că Gheorghe Avornic a fost avocatul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta din urmă a fugit din Republica Moldova după ce a pierdut puterea, în 2019.

GHEORGHE AVORNIC, membru CSP: "-Ați fost avocatul lui Plahotniuc. Comunicați cu el? -Eu am fost avocat pentru mulți oameni și în cele mai dificile dosare. -Presupun că vă amintiți despre Vlad Plahotniuc... Despre el vă întreb. -Da, am fost avocatul lui Vlad Plahotniuc. -Și în ce relație sunteți? -În relație de avocat-client."

Gheorghe Avornic este președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.

Opinia ta contează. Comentează!