Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus arestul preventiv pentru Botnari pe un termen de 30 de zile
Justiţie 17 ianuarie 2022, 19:47 | 1907

La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus aplicarea arestului preventiv, pe un termen de 30 de zile, în privința fostului deputat democrat Constantin Botnari. Arestul preventiv a fost dispus în vederea anunțării lui în căutare internațională, pentru extrădare în scopul continuării investigațiilor în dosarul în care Botnari are statut de învinuit. Demersul a fost examinat de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana, în lipsa lui Botnari, care s-a refugiat la Londra. Constantin Botnari a spus că decizia judecătorilor este ilegală.

MARTA BÂZGAN, procuror: "Din motiv că este bănuială rezonabilă că dânsul a comis infracțiunile care îi sunt incriminate și anume complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la fals în acte publice, fiind prezente riscurile prevăzute de lege privind aplicarea acestei măsuri și anume riscul eschivării și riscul îmipiedicării bunei desfășurări a urmării penale. "

Constantin Botnari nu s-a prezentat la ședința de judecată, în schimb, sâmbătă a difuzat un video în care cere să fie audiat la Londra prin intermediul unei comisii rogatorii. Același lucru au cerut anterior și căutații Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon, vizați în alte dosare.

CONSTANTIN BOTNARI, ex-deputat: "Sunt deschis să colaborez cu ancheta și nu mă ascund. Consider că tot ce se petrece în privința mea este greșit de foștii mei oponenți politici, care astăzi sunt la guvernare."

Procurorul de caz ne-a spus astăzi că nu a examinat încă solicitarea lui Botnari.

MARTA BÂZGAN, procuror: "Urmează să examinăm această cerere și, în funcție de circumstanțele cazului, vom lua o decizie. Acum este prematur să mă expun."

IULIANA PASCAL, avocat: "Clientul meu nu se ascunde de organul de urmărire penală, acesta a indicat expres unde se află și contactele sale. Acesta avea un bilet de avion Londra -Chișinău, însă nu a putut să iasă din cauza măsurilor instituite în orașul Londra."

La scurt timp după pronunțarea deciziei de către magistrați, Botnari a trimis un mesaj la adresa electronică a redacției noastre, în care menționează că decizia judecătorilor este ilegală și politică.

CONSTANTIN BOTNARI DESPRE DECIZIA INSTANȚEI: "Maia Sandu a încălcat legea și și-a depășit atribuțiile de serviciu la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021 unde a dat indicații directe procurorilor să-mi fie fabricat dosar penal și să fiu anunțat în căutare, lucru care l-a confirmat personal la conferința de presă în aceeași zi când a rostit numele meu în acest context."

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sofia Ștefârță, ne-a spus că instituția nu comentează acuzațiile lui Botnari.

Pe 21 decembrie fostul deputat democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka”, a fost anunțat în căutare internațională de Biroul Interpol de la Lyon, la numai o săptămână de la transmiterea unei solicitări în acest sens din partea Chișinăului. Botnari este acuzat că și-a folosit autoritatea ca să obțină ilegal buletine de identitate și pașapoarte. În legătură cu același dosar este cercetat și Vladimir Plahotniuc. Este vorba de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Atât Plahotniuc, cât și Botnari au fugit din Moldova în vara anului 2019, după expulzarea democraților de la putere.

Opinia ta contează. Comentează!