Avocații renunță la activitate până luni, 24 ianuarie
Justiţie 20 ianuarie 2022, 15:42 | 876

Avocații au intrat în grevă, așa cum au promis acum două zile. Aceștia renunță la activitate de astăzi, până luni, 24 ianuarie. Decizia a fost luată la Consiliul Uniunii Avocaților, care nu este de acord cu modificarea legislației, printr-un amendament elaborat de către deputatul PAS, Olesea Stamate. Aceasta a declarat anterior că modificarea este necesară.

DORIN POPESCU președinte Uniunea Avocaților: "Avocații nu se prezintă la ședințele de judecată, în legătură cu aceasta am informat CSM, CSP, instanțele de judecată. Avocații ar putea merge la ședințe, dar numai pentru a cere amânarea."

Avocații cer Parlamentului să renunțe la amendamentul propus de către deputatul PAS Olesea Stamate la proiectul de Lege cu privire la avocatură. Potrivit acestei propuneri, avocații vor putea fi reținuți, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

DORIN POPESCU președinte Uniunea Avocaților: "Noi nu vrem ca ea să fie modificată, vrem ca ea să fie intactă, să nu ne grăbim cu elaborarea unor norme ce țin de garanțiile exercitării profesiei de avocat, până la urmă aceste garanții nu sunt ale avocatului, dar ale clientului."

Ședințele de judecată în instanțe au fost amânate.

VICTORIA SANDUȚA judecător, Judecătoria Chișinău, sediul Centru: "De exemplu astăzi, începând cu ora 10, la fiecare 30 de minute am avut fixate ședințe, care nu au avut loc, s-au amânat din cauza că avocații au prezentat această decizie a Consiliului Uniunii Avocaților. Referitor la greva generală, eu o consider admirabilă și îi susțin. Consider că excluderea totală a acestei garanții profesionale pentru avocați nu este bine-venită."

Dacă amendamentul nu va fi retras până pe 24 ianuarie, avocații se vor reuni în ședință și vor anunța despre următoarele acțiuni.

Legea cu privire la avocatură a fost votată în doar prima lectură, pe 21 octombrie 2021, ar urma ca mâine aceasta să fie votată în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!