Alexei Navalnîi riscă până la cinci ani de închisoare, au anunţat marţi avocaţii opozantului
Externe 19 ianuarie 2021, 15:35 | 764

Alexsei Navalnîi, plasat în detenţie după ce a revenit în Rusia, urmează să fie judecat mâine pentru defăimarea unui veteran din cel de-al doilea război mondial. În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de cinci ani de închisoare, au anunţat marţi avocaţii opozantului, citați de AFP. Navalnîi este deţinut de luni seara în faimoasa închisoare din Moscova, ”Matroskaia Tişina”, în care a fost închis şi oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit duşman înveterat al Kremlinului.

Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii "mincinoase" şi "injurioase pentru onoarea şi demnitatea" unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta din urmă îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele lui Vladimir Putin. În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Sunt posibile pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii. Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispăşirea de către Navalnâi a cel puţin unei părţi din pedeapsa de trei ani şi jumătate, la care el a fost condamnat în 2014. Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.

Opozantul este deţinut de luni seara în centrul ”Matroskaia Tişina”, singur în celulă din cauza carantinei.

Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui. Unul dintre camarazii lui Navalnii, Vladimir Așurkov, stabilit în Marea Britanie, a publicat pe facebook o listă cu opt persoane, care în opinia lui Navalnii trebuie să fie pedepsite de către autoritățile abilitate din Occident. Cei opt sunt oamenii de afaceri Alișer Usmanov, Roman Abramovici, Denis Bortnikov (fiul șefului FSB Alexandr Bortnikov) și Andrei Kostin, ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, ministrul rus al agriculturii Dmitrii Patrușev (fiul șefului consiliului rus de securitate Nikolai Patrușev), bancherul Igor Șuvalov și jurnalistul TV, Vladimir Soloviov.

Opinia ta contează. Comentează!