Iranul a bombardat două baze militare americane din Irak
Externe 8 ianuarie 2020, 17:46 | 2333

Tragedia aviatică de la Teheran ridică mari semne de întrebare, întrucât s-a produs la scurt timp după ce Iranul a bombardat două baze militare din Irak, ce găzduiesc soldați americani. Atacul în care au fost folosite 22 de rachete balistice a survenit după mai multe zile de amenințări lansate de Teheran spre Statele Unite. ”Atacul este o ripostă pentru uciderea generalului Qasem Soleimani”, au precizat iranienii.

Comandamentul militar iranian a anunțat că au fost trase 22 de rachete spre cele două baze militare americane din Irak. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul au lovit baza Erbil, din nordul țării. Televiziunea de stat iraniană a transmis imagini din timpul operațiunii și a precizat, citând mai mulți oficiali, că atacul este o ripostă pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, în urmă cu cinci zile, de către forțele americane, la comanda președintelui Donald Trump.

Agențiile iraniene de presă au anunţat că cel puţin 80 de „terorişti americani” au fost ucişi, iar mai multe elicoptere și tehnică militară au fost distruse. Într-un discurs transmis de televiziunea de stat, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Statele Unite au primit noaptea trecută o „palmă peste faţă” și a subliniat că țara sa are în vedere alte 100 de ţinte dacă Washingtonul recurge la orice represalii. Pentagonu și președintele Donald Trump nu s-au grăbit să confirme sau să infirme informațiile vehiculate de Teheran. Liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter că „totul este bine!”, fără a oferi detalii despre pagubele rezultate în urma operațiunii iraniene. Atacul s-a produs la câteva ore după ce Donald Trump a reiterat în fața jurnaliștilor americani că eliminarea generalului Soleimani a fost necesară pentru a evita mai multe atentate teroriste, pe care acesta le-ar fi plănuit.

La câteva ore de la atacul asupra bazelor americane s-a prăbușit și Boeingul cu 176 de oameni la bord ce se îndrepta de la Teheran spre Kiev. Agențiile de presă iraniene neagă orice legătură între aceste două evenimente, dar mai mulți experți subliniază că Iranul se aștepta la un răspuns imediat din partea forțelor americane, iar aeronava ucraineană ar fi putut fi confundată cu o rachetă și ar fi putut fi doborâtă. Teoria este alimentată și de faptul că oficialii iranieni au anunțat că nu vor preda cutiile negre ale avionului companiei Boeing pentru expertiză, ci anchetatorilor locali, care urmează să analizeze datele și să anunțe conținutul acestora. În context, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a emis un comunicat, prin care a cerut opiniei publice să nu speculeze pe seama tragediei și să aștepte finalul anchetei. Între timp, zeci de companii aeriene din lumea întreagă au anunțat că își redirecționează aeronavele, astfel încât să evite spațiul aerian din Iran și Irak. 

Opinia ta contează. Comentează!