În 2018, China a pierdul controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ
IT şi Ştiinţă 6 mai 2021, 15:52 | 1913

Pentagonul urmăreşte racheta chineză, care urmează să facă în acest weekend o intrare necontrolată în atmosferă, cu riscul de a se prăbuşi într-o zonă populată. China a lansat acum o săptămână primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, care a fost propulsat de o rachetă. Corpul acesteia urmează să aterizeze în următoarele zile, dar nimeni nu ştie unde, scrie AFP.

China a lansat pe 29 aprilie primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Secretarul american al Apărării a fost informat despre situație, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. "Este aproape întreg corpul rachetei. Este aproape intact", a adăugat el, precizând că reintrarea în atmosferă este programată "în jurul zilei de sâmbătă".

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere. Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70 la sută apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuşi într-o zonă locuită sau peste o navă.

Întrebat despre e posibil ca resturile spaţiale să fie distruse, dacă sunt ameninţate zone terestre, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns că este "prea devreme" pentru a spune asta. "O urmărim. O urmărim cât de aproape putem", a spus el. "Dar este prea devreme pentru a şti unde va merge şi dacă este ceva de făcut", a adăugat John Kirby.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze.

Autorităţile chineze au negat atunci că laboratorul ar fi scăpat de sub control, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!