Școală modern renovată la Flămânzeni
Social 2 noiembrie 2022, 19:55 | 684

Criza energetică ocolește școala din Flămânzeni, raionul Sângerei. Datorită investițiilor europene, au fost instalate panouri fotovoltaice și administrația speră că va plăti mai puțin în comparație cu alte școli. Mai bine de 30 de ani, gimnaziul ”Iurie Boghiu” nu a cunoscut investiții și reparații esențiale. Acoperișul defect putea în orice clipă să compromită procesul de studii. Acum, peste 300 de elevi învață în condiții normale.

Pereții clădirii au fost izolați termic, iar geamurile și ușile vechi au fost înlocuite cu latele noi. A fost modernizată și bucătăria.

LARISA BODRUG, bucătar: "Ni s-a schimbat tot utilajul, începând cu aragazul electric, mașina de tocat carne, mașina de spălat vesela, rolă preparăm bucate pe aburi, pentru ca copiii să mănânce sănătos."

În asemenea condiții crește calitatea studiilor, mărturisesc dascălii.

ALIONA NEAMȚU, profesoară de limba și literatura română: "S-a schimbat aspectul, temperatura în școală. Era o școală construită din plăci de beton, friguroasă, cu pereții subțiri așa cum sunt multe școli. De multe ori eram nevoiți să stăm îmbrăcați la lecție de timp de iarnă, acum e foarte cald și încă nu avem nevoie de încălzire. Ziceam că vom face economie cu doamna directoare."

Dar cel mai important este că panourile solare vor reduce considerabil din cheltuieli. Administrația vorbește despre cifre înjumătățite, chiar și în condițiile crizei energetice.

SINCRON: LILIA CUMPĂTĂ, directorul Gimnaziului ”Iurie Boghiu” din Flămânzeni, Sângerei: "Vom face economii, iar la sfârșitul lunii decembrie, vom analiza perioada de cinci luni de zile, cam ce economii avem, dar ele deja se văd, să știți că este foarte cald în instituție. În școală s-au făcut 15 măsuri investiționale. Ați văzut iluminarea, panouri fotovoltaice, schimbate ușile, geamurile."

În proiect au fost investite 21 de milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, și 430 de mii de lei, bani oferiți de Consiliului raional Sângerei.

IANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "O parte din aceste contribuții le puteți vedea chiar în exteriorul școlii, așa cum o parte din finanțare a fost cheltuită pentru izolarea termică. Evident am contribuit și la dotarea bucătăriei, pentru că este important ca acolo să fie echipament eficient energetic, dar și panourile solare, așa cum ele reduc consumul de energie și sistemul de apeduct și canalizare, dar acestea nu se văd, dar au fost renovate."

În Republica Moldova sunt opt instituții de învățământ, care sunt eficientizate energetic cu sprijinul Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!