Procurorii cer mandate de arest preventiv pe numele lui Costiuc,Baraboi și Nedelea
Justiţie 14 ianuarie 2022, 19:39 | 1170

Liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, fostul deputat PD, Veaceslav Nedelea, precum și al treilea figurant Elena Baraboi au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Potrivit procurorilor, cei trei ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive.

CRISTINA GLATCO, procuror: "Domnul Costiuc a avut un rol de complice în executarea unei laturi a infracțiunii. Ca organizatori și ca subiecți speciali sunt funcționarii publici ți accentuez faptul că la situația de comitere a infracțiunii de acte de corupție, unde există subiecți speciali, respectiv complicile nu este obligatoriu să fie funcționar public."

Vasile Costiuc era înconjurat de mascații CNA și nu a fost lăsat să discute cu presă.

Potrivit procurorilor, persoanele reținute ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive. În consecință, zeci de terenuri ar fi intrat în posesia membrilor familiei, a rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești.

Dosarul a fost intentat în 2011, iar în 2013 a fost expediat în judecată. Principalul învinuit, fostul primar al localității, Nicolae Crudu, precum și un fost consilier local, dar și cel puțin două dintre părțile vătămate și trei martori s-au stins deja din viață. În noiembrie 2021, fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, a fost reținută, iar în prezent se află în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. Schema infracțională de deposedare a primăriei orașului Durlești de terenuri a fost pusă în aplicare în perioada 2005-2007. Este vorba de 25 de terenuri, în valoare de peste șapte milioane de lei. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar - fostul primar de Durlești și fiica acestuia.

Opinia ta contează. Comentează!