Jurnalul Săptămânii, 1 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Franța susține parcursul european al Republicii Moldova. Mesajul a fost trimis din plenul Parlamentului de președintele Adunării Naționale a Republicii Franceze care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Relațiile dintre legislativul moldovean și cel francez vor fi mai puternice, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu. Cele două instituții au semnat un Memorandum de înțelegere.

Fermierii au pus protestul pe pauză, până pe 1 august. Guvernul a găsit 200 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor suportate de către fermieri, a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Autoritățile nu au, deocamdată, un răspuns la cererea fermierilor privind aplicarea unui moratoriu până pe 31 decembrie curent pentru plata dobânzilor și penalităților la creditori.

Mai mulți deținători de patente au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de intenția autorităților de a reglementa această activitate economică. Mai exact, de astăzi, comerțul în baza patentei de întreprinzător va trece la un regim simplificat de activitate independentă. Manifestanții nu sunt de acord cu inovațiile propuse de Ministerul Dezvoltării Economice. Aceștia au scandat „Aparat de casă la Alaiba pe masă!” și „Vrem să muncim acasă!”. În fața protestatarilor au ieșit câțiva reprezentanți ai ministerului, însă mulțimea nu i-a lăsat să vorbească.

Opinia ta contează. Comentează!