Judecătorii nu sunt de acord cu evaluarea externă a sistemului și cred că acest lucru poate fi făcut pe intern
Justiţie 7 aprilie 2021, 20:18 | 797

Judecătorii nu sunt de acord cu evaluarea externă a sistemului în care activează. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii Strategiei privind asigurarea independenței și integrității justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma online a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Luiza Gafton a declarat că evaluarea judecătorilor trebuie efectuată doar pe interior. LUIZA GAFTON, președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: "Dar pentru aceasta urmează careva pași de efectuat în vederea stabilirii unor criterii mult mai concrete, mai clare de evaluare a judecătorilor. Totodată ar urma să vedem care va fi și componența colegului de evaluare pentru a fortifica capacitățile acestui colegiu."

Nina Cernat, membru al Consiliului Superior al Magistraturi, a spus la rândul ei că e nevoie de extinderea competențelor CSM, printr-o lege specială, dar și componența Colegiului de evaluare, prin includerea experților din exterior.

NINA CERNAT, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: "Evaluarea nu urmează a fi efectuată doar pe latura integrității judecătorilor, e clar că aceasta este o latură foarte importantă, dar importanță mare are și competența judecătorilor. Pentru aceasta este necesar ca o comisie specială să facă o analiză amplă a activității judecătorului."

Vicepreședintele Judecătoriei Edineț, Eugeniu Pșenița, susține că, în 18 ani de când este în sistem, criteriile de evaluare a judecătorilor au fost permanent modificate. Potrivit lui Pșenișa, acum nu este un cadru legal adecvat pentru evaluarea exterioară, iar cel care există necesită o îmbunătățire.

EUGENIU PȘENIȚA, vicepreședintele Judecătoriei Edineț: "Poate pe alocuri criteriile multiple de evaluare și promovare, pe care le avem. Poate necesită a fi îmbunătățite, dar nu cred că este necesar și aportul unor experți străini în această privință."

La ședință au fost dezbătute propunerile Președinției privind implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor externi de dezvoltare și lansarea unor reforme viabile în cadrul sistemului anticorupție.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie