Judecătorii nu sunt de acord cu evaluarea externă a sistemului și cred că acest lucru poate fi făcut pe intern
Justiţie 7 aprilie 2021, 20:18 | 794

Judecătorii nu sunt de acord cu evaluarea externă a sistemului în care activează. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii Strategiei privind asigurarea independenței și integrității justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma online a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Luiza Gafton a declarat că evaluarea judecătorilor trebuie efectuată doar pe interior. LUIZA GAFTON, președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: "Dar pentru aceasta urmează careva pași de efectuat în vederea stabilirii unor criterii mult mai concrete, mai clare de evaluare a judecătorilor. Totodată ar urma să vedem care va fi și componența colegului de evaluare pentru a fortifica capacitățile acestui colegiu."

Nina Cernat, membru al Consiliului Superior al Magistraturi, a spus la rândul ei că e nevoie de extinderea competențelor CSM, printr-o lege specială, dar și componența Colegiului de evaluare, prin includerea experților din exterior.

NINA CERNAT, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: "Evaluarea nu urmează a fi efectuată doar pe latura integrității judecătorilor, e clar că aceasta este o latură foarte importantă, dar importanță mare are și competența judecătorilor. Pentru aceasta este necesar ca o comisie specială să facă o analiză amplă a activității judecătorului."

Vicepreședintele Judecătoriei Edineț, Eugeniu Pșenița, susține că, în 18 ani de când este în sistem, criteriile de evaluare a judecătorilor au fost permanent modificate. Potrivit lui Pșenișa, acum nu este un cadru legal adecvat pentru evaluarea exterioară, iar cel care există necesită o îmbunătățire.

EUGENIU PȘENIȚA, vicepreședintele Judecătoriei Edineț: "Poate pe alocuri criteriile multiple de evaluare și promovare, pe care le avem. Poate necesită a fi îmbunătățite, dar nu cred că este necesar și aportul unor experți străini în această privință."

La ședință au fost dezbătute propunerile Președinției privind implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor externi de dezvoltare și lansarea unor reforme viabile în cadrul sistemului anticorupție.

Opinia ta contează. Comentează!