Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii s-a stins la 84 de ani
Social 8 martie 2023, 17:37 | 710

A murit Serghei Ciuhrii. Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor s-a stins la 84 de ani. Anunțul a fost făcut de către ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Artistul va fi înmormântat vineri, 10 martie.

Serghei Ciuhrii s-a născut pe 2 august 1938 în satul Moara de Piatră, județul Bălți. A studiat la școala de muzică „Ștefan Neaga” și la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. A fost conducătorul Orchestrei de estradă a Casei Tineretului din Chișinău, dirijor al Orchestrei ”Mărțișor”, lector și conferențiar la Conservatorul din Chișinău, director artistic și dirijor al Orchestrei ”Fluieraș”.

În cariera sa, maestrul a colaborat cu multe artiști notorii, printre care Valentina Cojocaru, Maria Sarabaș, Vadim Gheorghelaș sau Nicolae Botgros.

Serghei Ciuhrii a editat culegerile „Plopule, copac frumos” – aranjamente și creații originale pentru cor, „Pe strune de vioară” – piese originale și lucrări pentru orchestra de muzică populară, „Melodii de pe coline” – partituri pentru orchestra de muzică populară”.

În 1979, Serghei Ciuhrii a fost distins cu titlul onorific „Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”, în 1992 – cu titlul onorific „Artist al Poporului” și în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii".

Opinia ta contează. Comentează!