Procuratura Generală, despre investigația Dossier și Rise
Justiţie 22 octombrie 2020, 15:43 | 1990

Procuratura Generală nu dispune de informații, care ar arăta că acțiunile lui Igor Dodon ar putea fi catalogate drept ”trădare de patrie și spionaj în favoarea unui stat străin”. Instituția nu se va amesteca în chestiuni politice, mai ales în perioada electorală, a reacționat astăzi procurorul general Alexandr Stoianoglo, fiind întrebat despre investigația de presă privind implicarea lui Dodon în relația cu rușii.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Deocamdată, noi nu dispunem de informații că Igor Dodon în perioada în care își exercita funcția de președinte a prezentat careva materiale Kremlinului. Și dacă dumneavoastră țineți minte, în materialele care au fost prezentate, despre asta nu se spune nimic. Investigația RISE este una jurnalistică, noi o luăm în considerație, dar în afară de asta trebuie să acumulăm și alte probe."

Stoianoglo a mai subliniat că în timpul campaniei electorale, procuratura nu se implică în politică.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Noi nu credem că prin instrumentul procuraturii trebuie să fie rezolvate problemele politice. Acesta este un element care a fost folosit în perioada când statul a fost capturat, iar procuratura a fost un instrument pentru înlăturarea concurenților politici, economici și alții. Pe viitor așa ceva nu va fi."

Reacția vine după ce, acum câteva zile, jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova și Dossier au publicat materiale, care ar arăta că Igor Dodon ar fi avut anumite legături secrete cu responsabilii de la Kremlin, pe durata mandatului său de președinte. Acesta ar fi avut porecla „Kremlinovici”. Potrivit investigației, anumiți politicieni de la Chișinău primeau de la Moscova texte pentru discursuri publice sau, invers, trimiteau încolo texte proprii pentru coordonare. De asemenea, în cadrul administrației prezidențiale a Rusiei există aşa-numitul „departament moldovenesc”, condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov. De cealaltă parte, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, a declarat luni, 19 octombrie, că investigaţia este un fals și ar avea legătură cu campania electorală.

Opinia ta contează. Comentează!