Mai mulți actori și producători au venit aseară la premiera filmului „Contraforța”, o readaptare a peliculei „Pandemia.md”
Cultură 15 martie 2024, 20:18 | 537

La Chișinău a fost premiera filmului „Contraforța”, o readaptare a peliculei „Pandemia.md”, regizată de Valeriu Jereghi în 2022. După proiecție, a avut loc o discuție academică despre film alături de scriitoarea Ioana Diaconescu din București.

VALERIU JEREGHI, regizor: "Eu mi-am dorit pentru acest film o proiecție și un discurs academic. De aceea, astăzi participă Academia de Științe, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Universitatea de Stat. Și avem un oaspete special doamna Ioana Diaconescu autoarea acestui articol de la care a pornit acest val."

SERGIU PASCARU, producător: "Premiera filmului „Pandemia” în România... ni s-a sugerat că lumea este sătulă de pandemie, este sătulă de medici și au zis „Hai, gata!” și noi am remontat, am mai tăiat din el și am încercat să facem un pic altceva. L-am mai scurtat și acum se numește „Contraforța”, care de fapt e mai bună denumirea pentru că explică mai bine despre ce este filmul."

NICOLAE JELESCU, actor: "Eu întotdeauna am emoții când vorbesc despre film și despre filmul în care am jucat eu, dar cred că spectatorii trebuie să pună nota obiectivă ori subiectivă. Și să le doresc să nu nimerească în această contraforță."

Potrivit scriitoarei de la București, Ioana Diaconescu, care a scris articolul despre filmul „Pandemia.md” în revista „Convorbiri Literare”, filmele regizate de Valeriu Jereghi au o încărcătură extraordinară. Asta deoarece cuprind trei straturi: realitatea, metaforicul și simbolistica.

IOANA DIACONESCU, poetă, București: "Această pandemie, filmul „Pandemia.md”, după ce l-am văzut de câteva ori și am scris despre el la obiect și amănunțit, mi-am dat seama că nu este numai pentru societățile răsăritene de aici, unde suntem noi. E valabil în orice lume, în orice timp. Atenție, uitați ce se poate întâmpla dacă lăsăm lucrurile să decadă."

La eveniment au participat și reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor, Academiei de Științe a Moldovei și Universității de Stat.

ARCADIE SUCEVEANU, poet, eseist, traducător, președintele Uniunii Scriitorilor: "Un film care a câștigat și trofeele, cele mai înalte distincții și premii la Cannes și în Europa. Este un film în acestă formulă, un film al acestor timpuri despre obsesiile și problemele timpului și societății prin care ne este dat să trăim. Un film în care apar personaje bine conturate."

ION TIGHINEANU, președinte al Academiei de Științe a Moldovei: "Filmul până la urmă ne cheamă spre o consolidare. Filmul arată că indiferent de timpurile în care noi trăim, trebuie să găsim o ieșire din situație, iar pentru noi ieșirea din situație este drumul european."

Regizorul Valeriu Jereghi intenționează să meargă cu acest program cultural și la București, pentru a iniția o discuție academică cu profesioniștii din România. Asta pentru că filmul abordează numeroase probleme sociale și culturale comune.

Opinia ta contează. Comentează!