O tânără din Chișinău confecționează felicitări, cărți poștale, dar și jurnale de dimensiuni mici din materiale reciclate
Social 16 aprilie 2024, 20:28 | 405

A găsit o modalitate de a crea din hârtii utilizate lucruri frumoase. Vorbim despre o tânără din Chișinău care confecționează felicitări, cărți poștale, dar și jurnale de dimensiuni mici din materiale reciclate. Natalia Loșmanschii îi implică în acest proces și pe membrii familiei. Femeia spune că astfel îi învață și pe cei dragi să aibă grijă de mediul înconjurător.

La cei 28 de ani, Natalia Loșmanschii a reușit să pună pe roate o mică afacere cu produse făcute din hârtie reciclată. Ideea i-a venit încă în anul 2019.

NATALIA LOȘMANSCHII, meșter artizan: "Am început a coase torbițe de diferite mărimi, ca să înlocuiesc pungile de plastic. Le coseam din resturi de stofă de la bunica. Tot ea m-a învățat să cos. Apoi m-am gândit ce să fac cu hârtia. Am privit multe video-uri pe YouTube. M-am inspirat de la mai mulți bloggeri, chiar și de la mămici care făceau cu picii hârtie."

Eșecuri au fost multe, spune Natalia. Acum își amintește însă cu zâmbetul pe buze de primele sale încercări în modelarea hârtiei.

NATALIA LOȘMANSCHII, meșter artizan: "Erau groase, se rupeau foarte ușor, adică nu puteai să le îndoi și când desenai în acuarelă se îmbiba foarte multă apă."

În procesul de reutilizare a hârtiei este implicată și fiica Nataliei de doar doi ani.

NATALIA LOȘMANSCHII, meșter artizan: "Am pus pe masă caserola și ramele. Ea și-a luat scăunelul, a urcat, le-a înmuiat în apă, a scos și a făcut prima sa hârtie. Ea mă urmărește ceea ce fac eu și chiar nu am atins-o. Ea singură a scos, a întors. Este un proces destul de complicat pentru copii."

Deși la începutul activității sale, lucrările femeii erau privite cu scepticism de către cei din jur, acum nu duce lipsă de solicitări privind confecționarea unor lucrări.

NATALIA LOȘMANSCHII, meșter artizan: "Oamenii sunt interesați. De la început întrebau: „chiar e din hârtie 100% reciclată?”, „se poate de desenat pe ea?” Dacă particip mai des, deja mă cunosc și sunt interesați ca să ia felicitări sustenabile."

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie