Saptămâna educației la Chișinău
Social 25 aprilie 2024, 20:07 | 371

Autoritățile de la Chișinău încearcă să dea o prioritate educației și să consolideze societatea în jurul acestui domeniu strategic. Pentru a scoate în evidență principalele provocări ale sistemului, Guvernul a inițiat proiectul Săptămâna educației, sprijinit de partenerii externi. Sunt implicați învățători, directori de școală și, în premieră, elevi, părinți, și oameni de afaceri.

VARVARA CHIPERI, profesoară istorie, Liceul „Onisifor Ghibu”, Orhei: "Școala și educația în general trebuie să meargă cu un pas înainte cu privire la progres, la tehnologii, fiindcă noi pregătim generația care va trăi ziua de mâine."

ALINA BUCATARI, profesoara de limba și literatura română, Liceul "Mihai Eminescu", Edineț: "Elevii fiind pasionați la moment de secolul acesta al vitezei de tot ceea ce presupune tehnologie modernă, echipamente digitale. Ei vor să le utilizeze și la lecții, nu doar în pauză, nu doar acasă."

Partenerii Guvernului de la Chișinău evidențiază modul în care noile tehnologii pot influența sistemul de învățământ.

FLORENTINA MARINELA IONAȘCU, director educație Microsoft România și Moldova: "Tehnologia astăzi este un instrument care poate ajuta foarte mult atât pe profesori, cât și pe elevi să își îndeplinească potențialul lor maxim. Sunt foarte multe lucruri care se pot face cu tehnologia, ca de exemplu profesorii pot să își gestioneze mult mai bine timpul."

ALEXANDRU DRAGOMIR, manager tehnic, EduApps, partener Google în România: "O să vorbesc astăzi despre o tehnologie foarte importantă, inteligența artificială, mai exact ceea ce oferă Google - gemini. Și este foarte important deoarece ne poate ajuta să personalizăm învățarea, important atât pentru elevi cât și pentru profesori."

Orice proiect, care duce la dezvoltarea sistemului educațional, este important, afirmă autoritățile de la Chișinău.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Este încercarea noastră de a îi mobiliza pe toți în jurul obiectivului de a crește performanța educațională în Republica Moldova. Astăzi lansăm parteneriatul Moldova pentru Educație și ne bucurăm să avem alături de noi 11 companii care au fost deschise să investească 17 milioane de lei în rețeaua școlilor model."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Prima sarcină pe care o avem în față este modernizarea și echiparea a 35 de licee din rețeaua școlilor model, anunțată de Minister în luna februarie. Cele 35 de școli model vor oferi copiilor din toată țară, din orice raion, acces la un învățământ de educație care îi va pregăti mai bine la viața de adult și pentru provocările din învățământul superior."

„Săptămâna educației” este organizată cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare - PNUD, UNICEF, USAID, UNFPA, și Banca Mondială.

Opinia ta contează. Comentează!