Jurnalul Săptămânii, 23 Octombrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Parlamentul a votat vineri instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia a fost luată în legătură cu deficitul de gaze naturale care a provocat scăderea presiunii în rețea până la nivelul critic, ceea ce pune în pericol livrarea gazelor către consumatori. Criza gazelor naturale pune în dificultate activitatea instituțiilor. Directorii de școli și grădinițe, dar și primarii sunt obligați să raporteze zilnic consumul de gaz. Distribuitorii au emis scrisori de avertizare - dacă va fi depășit volumul planificat, vor fi deconectări de la rețea. În această situație s-a pomenit primăria din comuna Chetrosu, raionul Anenii Noi și instituțiile care i se subordonează. Este o măsură pripită și cu multe semne de întrebare, declară unii manageri.

Îndemnați să deconecteze cazanele de gaze și sistemele de încălzire atâta timp cât nu sunt acasă și, în general să reducă consumul, oamenii din sate spun că sunt nevoiți să facă economii nu doar pentru a urma recomandările autorităților, ci și din cauza salariilor și pensiilor mici. Cel mai greu se descurcă familiile, care au copii mici, dar și vârstnicii, care nu pot conta pe ajutorul nimănui.

Virusul Covid suferă din nou mutații. Israelul anunță despre depistarea unei noi mutații a variantei Delta la un copil de 11 ani, care ar veni din Republica Moldova. Deocamdată, Detectarea noilor tulpini și mutații ale coronavirusului este imposibilă în Republica Moldova, deocamdată. Deși se anunța că un laborator specializat va fi pus în funcțiune la începutul acestei luni, acum are loc abia instruirea personalului.

Opinia ta contează. Comentează!