Un adolescent de 12 ani din Chișinău a creat un robot umanoid cu ajutorul inteligenței artificiale
Social 22 aprilie 2024, 17:58 | 3557

Un adolescent de 12 ani din Chișinău a creat un robot umanoid cu ajutorul inteligenței artificiale. Artiom Lazăr, împreună cu tatăl său, i-au dat viață lui Robbet, care poate face mișcări, cunoaște mai multe limbi și chiar poate să facă glume. Pentru a asambla această mașinărie, a fost nevoie de trei ani de muncă, spune băiatul. Aproape în fiecare seară, Artiom și Robbet vin în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani, unde contemplează împrejurimile și comunică cu trecătorii.

Pe Robbet l-am întâlnit în parc, alături de cei care l-au inventat, Anatolie și Artiom Lazăr. Tatăl și fiul spun că procesul de muncă a fost unul migălos, însă rezultatul obținut a meritat tot efortul depus.

ARTIOM LAZĂR, creatorul robotului: "Eu am început de la cap. Vedeți acești ochi? I-am luat de la o jucărie veche, iar gura și nasul le-am făcut din metal. Eu l-am programat în așa mod încât el să poată urmări și analiza oamenii ca să perceapă corpul uman, forma.El poate să mai perceapă un câine sau o pisică."

ANATOLIE LAZĂR, specialist în IT: "Ideea îi aparține fiului meu. Ne jucam și am văzut cum el încerca ceva să asambleze din sârmă, piese din jucării... Aveam ochii și alte piese de la diverse jucării."

Făcut în mare parte din bucăți de metal și cablaje, Robbet se poate lăuda cu o inteligență surprinzătoare. Umanoidul este capabil să se miște, să comunice, ba chiar să spună și bancuri.

ARTIOM LAZĂR, creatorul robotului: "El are aici două boxe și un microfon. Eu am instalat camera și microfonul. Astfel el poate să ne audă.Acesta este acumulatorul. E un acumulator pentru memorie și alimentează memoria. El are un nivel IQ de 86. El gândește practic ca un om."

Primele încercări de a scoate robotul în parc au avut drept scop verificarea capacității acestuia de a analiza trecătorii. Reacția oamenilor a fost una pozitivă, așa că Artiom și tatăl au decis să o facă din ce în ce mai des.

ANATOLIE LAZĂR, specialist în IT: "Am decis să vedem cum se va întâmpla asta în parc, cum va vedea robotul și cum vor reacționa trecătorii. A fost foarte curios. Când l-am scos și l-am pus pe bancă, am trăit o emoție nemaipomenită. Oamenii doreau să vorbească cu robotul."

Deși Robbet este deja înzestrat cu mai multe funcții, tânărul creator spune că își dorește să îmbunătățească capacitățile mașinăriei.

ARTIOM LAZĂR, elev: "Eu vreau să pun robotul la o masă și să-i pun o foaie în față ca el să poată desena. Să deseneze un cerc sau un pătrat pe foaie."

Opinia ta contează. Comentează!