Crimă sau operațiune a poliției
Justiţie 20 februarie 2022, 19:29 | 2497

Din arhiva Procuraturii a dispărut un dosar și acum se încearcă restabilirea lui. Este vorba de împușcarea a patru tineri, în anul 2000, în Stăuceni, în ograda unui fost polițist. Se presupune că din armă au tras tot foști polițiști, dar nimeni așa și nu a ajuns la pușcărie. Jurnal TV a pornit o investigație proprie pentru a afla ce s-a întâmplat în acea noapte, cu 22 de ani în urmă.

Gheorghe Vîlcu este unchiul unuia dintre cei patru tineri împușcați la Stăuceni. Despre moartea nepotului el a aflat de la un tânăr, care era în acea noapte în preajma casei, unde s-au tras focuri de armă. El a fugit până la Chișinău, să anunțe despre cele întâmplate.

GHEORGHE VÎLCU, unchiul unui tânăr decedat: "Era murdar de glod, el a venit pe jos de la Stăuceni, până la mine, noaptea și nu puteam să înțeleg ce s-a întâmplat la Stăuceni și l-am întrebat din nou."

Vîlcu a aflat că cei patru au fost chemați acasă la un fost polițist, Ion Știrbu, la ”o masă rotundă”, iar în loc de ”poftă mare” au auzit amenințări cu moartea.

GHEORGHE VÎLCU, unchiul unui tânăr decedat: "”O să fiți toți împușcați”. Și s-au deschis porțile la garaj și au început a împușca. ”Salvarea mea a fost că acolo era o portiță de fier și eu am sărit peste niște garduri”. Asta eu spun din cuvintele lui."

Dimineață, Gheorghe Vîlcu împreună cu tatăl lui Radu, nepotul său decedat, au mers la morgă pentru recunoaștere.

GHEORGHE VÎLCU, unchiul unui tânăr decedat: "Când am intrat acolo strașnic ce era. Stătea Răduțu, murdar de glod și mai erau încă vreo trei pe alte măsuțe de piatră făcute."

Petrică, tânărul rămas în viață, afirma atunci că fărădelegea a fost pusă la cale din timp.

GHEORGHE VÎLCU, unchiul unui tânăr decedat: "Și cum am înțeles din ce mi-a spus Petrică, Ion Țurcan îl apăra pe celălalt Ion Știrbu. Asta a fost făcut special ca să-i nimicească."

Am mers la Stăuceni cu Vladimir Maiduc, fostul comisar adjunct al Chișinăului. Am ajuns în fața curții lui Ion Știrbu, unde ar fi fost împușcați cei patru tineri. Vladimir Maiduc a fost chemat în acea noapte la locul crimei, a făcut o reconstituire a evenimentelor.

VLADIMIR MAIDUC, fost comisar adjunct, Chișinău: "M-am deplasat la fața locului. Cu 21 de ani în urmă casa aceasta nu era, biserica nu era. Aici era o curte, unde când am intrat era noroi. Am observat un cadavru, care era în mijlocul curții, cu capul în jos, avea în mână o grenadă și am anunțat geniștii, am mai văzut două cadavre."

Foști angajați ai Ministerului de Interne i-ar fi împușcat pe cei patru tineri, aflându-se în legitimă apărare. Asta a fost informația preliminară, pe care a primit-o Maiduc la fața locului.

VLADIMIR MAIDUC, fost comisar adjunct, Chișinău: "Erau angajații de la Departamentul Crimei Organizate, care ne-au comunicat că ei au făcut o operațiune operativă și persoanele i-au atacat sau circumstanțe necunoscute mai departe am terminat examinarea și ne-am deplasat la comisariat."

Printre angajații MAI aflați în acea curte erau și persoane, ale căror nume au devenit ulterior cunoscute opiniei publice.

VLADIMIR MAIDUC, fost comisar adjunct, Chișinău: "Erau la fața locului mai mulți angajați ai Direcției Crime Organizate, inclusiv Jizdan. 21 de ani în urmă tocmai venise în poliție, era Oleg Țurcan. Grupul era condus de Ion Țurcan."

După câteva ore, în care locul crimei a fost examinat de către procurori și medicii legiști, Vladimir Maiduc a fost sunat de către un localnic, care i-a spus că pe gardul său este un cadavru. Așa s-a aflat despre patru victime. Cazul a fost transmis la procuratură și tot acolo a fost “îngropat”, ne-a spus Vladimir Maiduc. Acest lucru l-au confirmat recent responsabilii de la Procuratura Generală. VLADIMIR MAIDUC, fost comisar adjunct, Chișinău: "De la Procuratura Generală nu am primit nicio însărcinare separată pe cazul dat. Nu am efectuat nicio lucrare în plus pentru a descoperi crima dată. -Ați încercat să aflați detalii despre acest caz? -De câteva ori la ședință am pus în discuție această întrebare, însă mi-au spus ca să ne ocupăm de lucrurile noastre pentru că de acest caz se ocupă Procuratura Generală. Nu țin minte, au trecut mulți ani. Cineva din conducere mi-a zis. -Nu a fost nimeni pedepsit pentru că domnul Jizdan a devenit ministru de Interne. Nu a fost o judecată. Nu a fost un dosar trimis în judecată."

L-am sunat pe acel Petrică, tânărul care a reușit să scape viu în acea noapte. El a fugit din Republica Moldova într-o țară din Europa, dar nu vrea să divulge în care anume. Zice că și acum îi este frică. El ne-a confirmat identitatea sa, dar a refuzat să ne dea detalii sau să comenteze mersul anchetei. Cu el a reușit să discute și fostul ofițer de poliție Sergiu Stepuleac, cel care a investigat cazul o scurtă perioadă. Acesta ne-a relatat ce a descoperit atunci, în 2000. Vizita la fostul polițist Ion Știrbu ar fi fost organizată de către un alt fost polițist, Iurie Galinschi, pe care Sergiu Stepuleac l-a găsit în Italia și l-a anchetat.

SERGIU STEPULEAC, fost inspector superior, MAI: "Mi-a povestit că toată chestia asta s-a luat de la o mașină, pe care Galinschi a lăsat-o la Știrbu în ogradă. Dar Ion Țurcan a luat-o și nu știu ce a făcut cu ea. Probabil, cineva a împușcat în ea și nu i-a mai întors-o. Și Galinschi cerea de la Știrbu 3000 de dolari. Mașina costa 6000 de dolari. Și desigur că Știrbu l-a sunat pe Țurcan. Ei au făcut ambuscadă și i-au împușcat mișelește."

Noi l-am găsit pe fostul polițist Ion Știrbu. Acesta a negat faptul că la el în curte s-ar fi produs o crimă și a evitat un răspuns clar la întrebări.

ION ȘTIRBU, fost ofițer de poliție: "-Bună ziua, sunteți Ion Știrbu? -Eu sunt. Care-i problema? -În anul 2000, la dumneavoastră în curte a avut loc o crimă. Vă amintiți? Erau patru tineri sportivi. -Domnișoară, eu întârzii. -Cine-i Ion Țurcan? Eu pe Ion Țurcan nu l-am văzut de vreo șase ani. -Domnul Jizdan era aici în acea noapte din anul 2000? -Dumneavoastră ceva încurcați. -Peste drum este fostul vice-comisar al capitalei. El a fost aici în anul 2000 și ne-a spus că în această curte a fost o crimă unde au fost găsiți patru oameni împușcați. Este casa dumneavoastră. Erați aici, era domnul Jizdan și domnul Țurcan în această curte? -Eu construiam această casă atunci. Eu pe Ion Țurcan îl știam de la Criuleni, când am lucrat cu el. Eu nu l-am văzut de vreo cinci ani. Eu mă aflu în România și eu nu l-am văzut pe el de vreo cinci ani. De Jizdan eu știam că lucrează acolo, dar nu, ce a fost 21 de ani în urmă eu nu mai știu ce a fost. -A fost o crimă la dumneavoastră în curte. Patru oameni au fost împușcați. -În curte nu a fost nimic. A fost aici, în drum, reținerea grupei M. În rest, eu nu am nimic. Nu i-am văzut. Nu am nimic cu ei. -Domnișoară, despre această crimă sunt dosare. Ce mă întrebați pe mine? Eu atunci, ca orice cetățean, m-am adresat când mie mi-au furat mașina și după aceea m-am dus unde-i BMW centru și am scris plângere, și mai departe eu nu am fost la crime, la rețineri, întrebări, nimic absolut."

Fostul ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan, a fost reținut în luna noiembrie 2021 într-un dosar, în care este acuzat de îmbogățire ilicită. Când a fost dus în fața judecătorilor, l-am întrebat și despre cazul de la Stăuceni. Țurcan s-a eschivat de la un răspuns clar.

ION ȚURCAN, fost ministru adjunct de Interne: "-Ați participat la omorul din 2002 de la Stăuceni? -Eu am condus Departamentul combaterea crimei organizate din 2001 până în 2006. Din 2007 activam acolo în calitate de șef de secție și mi-am făcut datoria în combaterea criminalității organizate."

Alexandru Jizdan a confirmat indirect faptul că a fost prezent în acea noapte la locul crimei, dar zice că acolo a avut loc o operațiune polițienească. Jizdan a refuzat să ne spună dacă a tras din armă sau nu.

ALEXANDRU JIZDAN, fost ministru de Interne: "-Ați tras sau nu și ce fel de operațiune era? Ce au făcut acele persoane? -Întrebați cine a condus operațiunea. Eu atunci eram locotenent. Întrebați oamenii, care au dirijat operațiunea, nu pe mine. -Vă întreb personal pe dumneavoastră dacă ați tras sau nu din armă? -Întrebați procurorul. Eu nu vreau să vă răspund la așa întrebare pentru că este provocatoare. -Nu este provocatoare. Vreau să știu dacă ați tras sau nu din armă la acea operațiune. -Păi eu vă spun că toată operațiunea a fost dirijată de generalul Alexei. Investigată de Procuratură. Acolo întrebați."

Generalul Nicolae Alexei, care, potrivit lui Jizdan, a fost implicat în operațiunea de la Stăuceni în anul 2000, a confirmat faptul că cei patru tineri au fost împușcați de foști polițiști.

NICOLAE ALEXEI, fost șef Departamentul crime organizate și corupție: "Este adevărat că a avut loc asemenea caz. Putem să o numim întâmplare. Pătimiții s-au adresat la Departamentul crime organizate și corupție. Conducător eram eu atunci. Serviciile operative respective au organizat investigarea cazului și au realizat ca atare, în baza unui dosar penal."

Generalul a refuzat să ne spună de ce foștii polițiști au împușcat patru oameni.

NICOLAE ALEXEI, fost șef Departamentul crime organizate și corupție: "-Clar că nu a fost o samovolnicie din partea lui Jizdan sau a altcuiva. Grupul de lucrători de la departament, care a luat spre realizare acest caz, a fost cu totul legal, organizat de departament, în baza plângerilor pătimiților. -Dumneavoastră ați condus operațiunea? -Ce înseamnă, am condus? Să conduci înseamnă să dirijezi cu faptele, cu evenimentele, cu chestiile... Eu ca și conducător al departamentului eram la curent. Nu ești la curent cu tot ce este într-un departament. -Dar ce au făcut acei patru tineri? De ce a trebuit să fie împușcați? -Da ce drept aveți să mă întrebați? Cine sunteți dumneavoastră? Eu repet: Procuratura trebuie să se ocupe de asta. S-a ocupat și dacă a venit momentul, trebuie să se mai ocupe!"

Într-un răspuns oficial pentru Jurnal TV, Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale ne anunță că pe 9 februarie 2000 a fost pornită urmărirea penală pe faptul depistării cadavrelor cu semne de moarte violentă. Zece ani mai târziu s-a constat dispariția cauzei penale din arhivă. Procuratura Generală a efectuat un control de serviciu și a depistat că dosarul a dispărut în perioada 30 septembrie 2004 - 4 august 2008. Potrivit sursei, au loc acțiuni de restabilire a prezentei cauze penale.

Opinia ta contează. Comentează!