Avocații cer elaborarea unui proiect de lege ce le-ar asigura garanții suplimentare în exercitarea funcției
Justiţie 24 ianuarie 2022, 22:43 | 959

Avocații renunță la grevă. Decizia a fost luată de Consiliului Uniunii Avocaților, după ce vineri Parlamentul a votat amendamentul care le menține imunitatea, cu excepția cazurilor de corupție. Apărătorii cer autorităților să constituie un grup de lucru care să elaboreze un proiect de lege ce le-ar asigura garanții suplimentare în exercitarea funcției. Potrivit lor, dacă un astfel de proiect nu va fi aprobat până la sfârșitul lunii aprilie, ei vor relua grevă generală.

DORIN POPESCU, președintele Uniunii Avocaților: "Datorită protestelor, autorii amendamentelor au renunțat total la excluderea acelor garanții și au recunoscut public că aceste garanții urmează a fi păstrate. Mai ales că și președintele Maia Sandu a menționat că noi încă nu avem construit un stat de drept. Iar atât timp cât la așa un nivel se consideră că nu există stat de drept, garanțiile profesiei de avocat urmează a fi păstrate."

Avocații le-au dat guvernanților un răgaz pentru a amenda legea, astfel încât aceasta să le ofere garanții suplimentare în exercitarea profesiei.

DORIN POPESCU, președintele Uniunii Avocaților: "În cazul în care revendicările vor fi ignorate, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de la reveni la grevă. Prin hotărârea de astăzi avocații au dat dovadă de o înțelepciune mai mare decât autoritățile atunci când au inițiat amendarea legii."

Membrii Consiliului Uniunii Avocaților se arată indignați de atitudinea decidenților în raport cu meseria lor și cer mai multă transparență și dialog înainte de a schimba legislația ce îi vizează.

IURIE MĂRGINENANU, avocat, membru al Consiliului Uniunii Avocaților: "Nu ne temem de modificările care s-au solicitat, noi suntem pentru, dar metoda prin care s-a încercat de a umbla la lege, de a nu ne asculta, de a nu face dialog cu noi. Nu știu dacă vor putea face un stat de drept fără Uniunea Avocaților. Din aceste considerente, vă implorăm, onorată guvernare, ascultați-ne! Noi vrem un stat de drept și un echilibru între instituții."

Avocații au protestat în perioada 20-24 ianuarie, cerând retragerea amendamentului semnat de Olesea Stamate, potrivit căruia urma să fie exclusă prevederea prin care avocații nu pot fi reținuți, percheziționați, arestați decât cu acordul Consiliului Uniunii Avocaților.

Opinia ta contează. Comentează!