O tânără familie din satul Sadaclia, a amenajat o grădină zoologică chiar în curtea casei lor
Social 27 iulie 2021, 16:02 | 1533

În curtea casei lor am întâlnit struți, maimuțe, căprioare și nu doar. Nu este vorba de o curte dintr-o țară exotică, ci din Republica Moldova. „Grădina zoologică” este amenajată în gospodăria familiei Gribineț din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Acum trei luni, soții Vasile și Valeria Gribineț și-au propus să construiască o grădină zoo chiar la ei acasă, iar cu două săptămâni în urmă aceasta a fost deschisă pentru vizitatori. Intrarea este gratuită și așa va fi mereu, spun proprietarii. Totuși, cei care doresc, pot lăsa donații.

VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "S-a început cu trei luni în urmă, ideea a venit foarte repede și la fel de repede ne-am apucat să o realizăm. Am vrut să facem pentru fetele noastre. Noi avem două fetițe. Să avem acasă ceva interesant. Nu doar păsări de consum să ținem și de la asta s-a început pentru a bucura nu doar copiii noștri, dar și pe cei străini."

Munca și investițiile au fost și sunt enorme. Bunăoară, diminețile familiei Gribineț încep la ora 04:00. VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Am muncit foarte mult și părinții noștri, și noi, am lucrat și noaptea uneori. - Au fost investiții mari? - Daaa! În cazul nostru ca să facem un bine, ne-a costat scump. - Chiar și așa încă nu ați pus o taxă. - Nici nu o să fie o taxă stabilită nici pe viitor, pentru că noi nu am inițiat o afacere sau să așteptăm profit din asta, noi am făcut-o pentru sufletul nostru. Asta este viața noastră, asta suntem noi și nu putem lua bani de la oameni, adică nu este o afacere."

La grădina zoologică din Sadaclia totul este altfel decât ați văzut la grădinile zoo mari. Animalele și păsările sunt prietenoase și abia așteaptă să fie mângâiate. Într-un volieră am găsit o căprioară și un fazan vânătoresc, iar proprietara ne-a spus că aceștia sunt prieteni buni: VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Faptul că ei trăiesc împreună, un fazan vânătoresc și căprioara, este straniu, dar acest fazan nu poate locui cu nimeni. Nu se împacă cu nimeni, numai căprioara i-a devenit prieten."

Grădina zoologică are acum peste 30 de specii de animale și păsări. Ulterior, colecția va fi completată și cu alte specii.

VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Avem în plan să ne extindem, să mai aducem alte specii de păsări, pentru a le fi oamenilor mai interesant, alte specii de animale, ceva din domeniul educativ să mai facem pentru copii, ceva pentru a cunoaște ei istorie, artă, cultură. În direcția asta să ne dezvoltăm."

Vizitatorii pot admira și un mini-muzeu amplasat pe teritoriu. Acesta este amenajat în stil retro și tradițional moldovenesc. Grădina zoologică din satul Sadaclia este deschisă de marţi până duminică.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie