O tânără familie din satul Sadaclia, a amenajat o grădină zoologică chiar în curtea casei lor
Social 27 iulie 2021, 16:02 | 639

În curtea casei lor am întâlnit struți, maimuțe, căprioare și nu doar. Nu este vorba de o curte dintr-o țară exotică, ci din Republica Moldova. „Grădina zoologică” este amenajată în gospodăria familiei Gribineț din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Acum trei luni, soții Vasile și Valeria Gribineț și-au propus să construiască o grădină zoo chiar la ei acasă, iar cu două săptămâni în urmă aceasta a fost deschisă pentru vizitatori. Intrarea este gratuită și așa va fi mereu, spun proprietarii. Totuși, cei care doresc, pot lăsa donații.

VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "S-a început cu trei luni în urmă, ideea a venit foarte repede și la fel de repede ne-am apucat să o realizăm. Am vrut să facem pentru fetele noastre. Noi avem două fetițe. Să avem acasă ceva interesant. Nu doar păsări de consum să ținem și de la asta s-a început pentru a bucura nu doar copiii noștri, dar și pe cei străini."

Munca și investițiile au fost și sunt enorme. Bunăoară, diminețile familiei Gribineț încep la ora 04:00. VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Am muncit foarte mult și părinții noștri, și noi, am lucrat și noaptea uneori. - Au fost investiții mari? - Daaa! În cazul nostru ca să facem un bine, ne-a costat scump. - Chiar și așa încă nu ați pus o taxă. - Nici nu o să fie o taxă stabilită nici pe viitor, pentru că noi nu am inițiat o afacere sau să așteptăm profit din asta, noi am făcut-o pentru sufletul nostru. Asta este viața noastră, asta suntem noi și nu putem lua bani de la oameni, adică nu este o afacere."

La grădina zoologică din Sadaclia totul este altfel decât ați văzut la grădinile zoo mari. Animalele și păsările sunt prietenoase și abia așteaptă să fie mângâiate. Într-un volieră am găsit o căprioară și un fazan vânătoresc, iar proprietara ne-a spus că aceștia sunt prieteni buni: VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Faptul că ei trăiesc împreună, un fazan vânătoresc și căprioara, este straniu, dar acest fazan nu poate locui cu nimeni. Nu se împacă cu nimeni, numai căprioara i-a devenit prieten."

Grădina zoologică are acum peste 30 de specii de animale și păsări. Ulterior, colecția va fi completată și cu alte specii.

VALERIA GRIBINEȚ, proprietara grădinii zoologice din Sadaclia: "Avem în plan să ne extindem, să mai aducem alte specii de păsări, pentru a le fi oamenilor mai interesant, alte specii de animale, ceva din domeniul educativ să mai facem pentru copii, ceva pentru a cunoaște ei istorie, artă, cultură. În direcția asta să ne dezvoltăm."

Vizitatorii pot admira și un mini-muzeu amplasat pe teritoriu. Acesta este amenajat în stil retro și tradițional moldovenesc. Grădina zoologică din satul Sadaclia este deschisă de marţi până duminică.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE