Drone și roboți în agricultură
Social 14 martie 2023, 15:58 | 564

Agricultorii investesc tot mai mult în tehnologiile moderne, pentru a accelera creșterea productivității, dar și pentru a-și spori reziliența la schimbările climatice. La conferința AgTech, desfășurată astăzi la Chișinău, au fost prezentate soluții pentru reducerea riscurilor legate de criza energetică și pentru îmbunătățirea managementului. Printre invenții se regăsesc drone, roboți autonomi și aplicații telefonice inteligente.

Utilitatea tehnologiilor este tot mai simțită în agricultura modernă, spun specialiștii. Unele invenții ajung să fie folosite pentru a culege informații despre terenuri sau chiar pot efectua lucrări agricole, cum ar fi semănatul sau fertilizatul. De exemplu, o companie specializată în producerea soluțiilor chimice a reușit cu ajutorul partenerilor să creeze o aplicație care stabilește un diagnostic rapid a problemelor culturilor agricole.

IVAN GUCI, antreprenor: "Această aplicație identifică, printr-o singură fotografie, bolile, dăunătorii și carențele din orice cultură agricolă. Generează rapoarte despre starea de sănătate în fiecare sol. Aici vorbim despre starea de sănătate privind nivelul de clorofilă, despre stresul hidric care apare în plantație și chiar despre nivelul de carbon care este prezent în gospodării."

Iar studenții de la Universitatea Tehnică au reușit să elaboreze roboți, care ar putea fi utilizați în cazul insuficienței forței de muncă.

Mulți agricultori cunosc bine ce înseamnă agricultura performantă. Valentin Airini din Glodeni crește culturi de câmp, iar pentru a le fertiliza, utilizează drone.

VALENTIN AIRINI, agricultor: "Dronele au permis să efectuăm lucrările pe care nu le puteam face anterior. E o productivitate și o calitate mai bună la culturi. De asemenea, ne permite să economisim o parte din produse fitosanitare."

Specialiștii au abordat și posibilitățile de dezvoltare a sistemului de producție a energiei regenerabile. Experții de la București afirmă că Republica Moldova are potențial în acest domeniu și trebuie să depună eforturi pentru a spori capacitățile de producție.

MARCEL IONESCU, antreprenor, București: "Vedem că în Republica Moldova, potențialul este destul de mare, observăm apropierea de București, și cel mai important pentru noi este să venim cu un pic de experiență și expertiză, pentru fermieri, în așa fel, încât din punct de vedere al sustenabilității, să devină cât mai profitabili."

Digitalizarea ne permite să economisim bani și resursele naturale, afirmă ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Spre exemplu, datorită sistemului de drone care se utilizează pentru împrăștierea fertilizanților, practic, economiile se duc până la 40-50 de procente din materialul folosit. Pe măsură ce ele apar, din partea vânzătorilor sau ca cerere din partea agricultorilor, Ministerul Agriculturii le include în regulamentul de subvenționare."

Conferința este organizată cu sprijinul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, al USAID, cu valoare de cca 50 de milioane de dolari.

Proiectul susține agricultura cu valoare adăugată, care include sectoarele horticol, apicol și agricultura ecologică, industria vitivinicolă și sectorul turismului.

Opinia ta contează. Comentează!