Moldova are potențial vitivinicol
Social 10 mai 2024, 19:42 | 339

Sectorul vitivinicol merită o atenție sporită. Producția vinului este în scădere, în ultimii patru ani - în 2023 au fost produse doar 155 de milioane de litri, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță în comentariul său săptămânal.

Potrivit expertului, cea mai mare cantitate de vin a fost înregistrată în 2005, când s-au produs peste 400 de milioane de litri. Ulterior, a fost o scădere a producției, dar a crescut din nou, în 2017, când au fost produse 184 de milioane de litri.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Toată fericirea a durat până în momentul când Republica Moldova a declarat clar și răspicat că vrea să se integreze în Uniunea Europeană, iar „fratele” de la răsărit a decis să ne dea prima lecție. Brusc s-a redus și producția de vin și exportul. A fost un șoc și nu ne-am revenit până în ziua de azi. Astăzi avem o producție de vin de 155 de milioane de litri, iar situația este comparată cu tot ce s-a întâmplat după 2007. Unul din motive este piața, pe care am pierdut-o, dar și care a apărut din senin."

Exportul vinului în 2010 a adus 138 de milioane de dolari, în 2015 – 98 de milioane, în 2020 – 134 de milioane, iar în 2023 – 138 de milioane de dolari.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă cândva exportul era de 25 la sută din totalul exporturilor, acum a ajuns sub 5%. 95% reprezintă alte produse numai nu vin. Vinul este brandul nostru și este ceea cu ce ne mândrim noi, dar am ajuns la 5% și ar trebui să ne dea de gândit."

Suprafețele cu plantații de viță-de-vie aflate în gestiunea întreprinderilor agricole sunt în continuă creștere, dar ele gestionate de populație au scăzut de 2,5 ori, în zece ani.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi în prezent avem foarte multe plantații hiperintensive și care au o productivitate cu mult mai mare decât cele vechi, iar dacă să compari hectarul de atunci cu cel de acum nu are sens. Noi vom vorbi într-o altă ediție despre plantațiile intensive. Să spui că 115 mii de hectare acum este mai puțin decât zece ani în urmă când erau 145 de mii este greu pentru că multe plantații s-au schimbat și sunt cu mult mai bune."

Potrivit recensământului agricol din 2011, cele mai multe plantații de viță de vie sunt în raioanele Cahul, Hâncești, Călărași, Strășeni, Cantemir și Ialoveni, și în autonomia găgăuză.

Opinia ta contează. Comentează!