Un centru de inovații, deschis la Bălți
Social 2 decembrie 2022, 20:06 | 654

Un proiect de peste 70 de milioane de lei va moderniza, de acum încolo, infrastructura localităților din nord. Centrul de inovații ”Nortek” a fost lansat astăzi la Bălți, în cadrul Universității ”Alecu Russo”. Spațiile de coworking și birourile pentru startup-uri vor fi utilizate de către studenții universității și de către antreprenori.

”Nortek” este dotat cu laboratoare de robotică, manufactură digitală și securitate cibernetică. Studenții vor putea să-și dezvolte competențele în domeniul IT, inginerie, producție și cercetare.

Centrul ”Nortek” le va oferi tinerilor talente condiții necesare pentru a deveni antreprenori de succes în orice domeniu, afirmă profesorii.

INA DONOS, formator la Centrul ”Clasa viitorului”: "Acest centru va fi o oportunitate pentru toți copii din municipiul Bălți, să comunice cu aceste tehnologii, să se dezvolte, să devină mai competitivi."

Administrația instituției își propune ca centrul să devină un pol de atracție nu doar pentru bălțeni, dar și pentru toți tinerii, care își doresc să dobândească competențe noi, fie să inițieze o afacere inedită.

NATALIA GAȘIȚOI, rector, Universitatea ”Alecu Russo”, Bălți: "Vom oferi cursuri în domeniul IT, robotică, pentru elevi, pentru mediul academic, pentru mediul privat și pentru toți cei care au nevoie de formarea competențelor respective și vom avea laboratoare pe direcția inginerie."

Universitatea din Bălți a cotizat 27 de milioane de lei, apoi proiectul a fost susținut de Guvern, care a acordat încă 25 de milioane de lei.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Asemenea proiecte le va da speranță și certitudine copiilor noștri, că nu doar pot primi aptitudini foarte bune în Republica Moldova, dar își pot realiza pe deplin potențialul, muncind aici, acasă."

Alte 17 milioane de lei au fost donate de către partenerii strategici de dezvoltare - USAID, Suedia și UK aid.

KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Este evident că ”Nortek” va avea un rol revoluționar în regiunea de nord. El va stimula educația STEAM pentru tineri, programe universitare mai bune și oportunități de angajare pentru locuri de muncă bine plătite pentru absolvenții din domeniul IT."

Centrul „Nortek” poate găzdui până la patru mii de studenți și antreprenori din Bălți și din regiune.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie