Atenție la ce cumpărați pe caniculă
Social 2 iulie 2024, 20:16 | 514

Fiți atenți ce cumpărați pe timp de caniculă! „Există riscul de a face o intoxicație alimentară”, afirmă experții, accentuând pericolul pe care îl prezintă produsele de origine animală și carnea vândute în locuri neautorizate. În ciuda avertizărilor, mulți comercianţi stau în afara piețelor și vând lapte, ouă, brânză sau carne. Oamenii au o singură scuză - vremurile sunt grele și trebuie să câștige cumva.

Dis-de-dimineață, pe străzile adiacente pieței centrale, comercianții ambulanți și-au scos tot ce au adus de acasă. Mai toți și-au acoperit produsele, când au văzut echipa noastră de filmare.

Alții spun că doar în așa mod pot câștiga ceva bani pentru nevoile cotidiene. Dacă ar vinde la taraba din piață, ar fi mult mai greu.

Cumpărătorii sunt, ca în mai toate cazurile, împărțiți în două tabere. Unii acceptă comerțul stradal, alții - în niciun caz.

Specialiștii le recomandă oamenilor să fie atenți, când cumpără produse alimentare ușor alterabile.

SVETLANA ȘVEȚ, șef-adjunct, Direcția siguranța produselor alimentare, ANSA: "Carnea și calitatea și prospețimea acesteia, o putem depista în funcție de mirosul specific al cărnii. În general, carnea trebuie să fie de la roz până la roșu închis, în funcție de specie, mirosul trebuie să fie plăcut, la atingerea cu degetul nu trebuie să rămână amprenta, adică stratul de carne să revină înapoi."

Mare atenție și la celelalte produse! Canicula scade termenul de valabilitate a produselor de origine animală, spun experții.

SVETLANA ȘVEȚ, șef-adjunct, Direcția siguranța produselor alimentare, ANSA: "Dacă vorbim despre ouăle care se comercializează de bunici, de la țară, atunci fiecare consumator își asumă riscul, procurând pe perioada caniculară produse ușor-alterabile. Și iarăși, este în responsabilitatea consumatorului atunci când cumpără produse și le poartă cu el prin oraș toată ziua."

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reiterează că procurarea alimentelor din locurile neautorizate îi face pe consumatori mai expuși la toxiinfecții. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate, pot provoca toxiinfecții alimentare ale căror simptome se resimt la câteva ore de la consum.

Opinia ta contează. Comentează!