Consilierii municipali, cu dosare la CNA
Justiţie 23 martie 2023, 15:35 | 727

33 de consilieri municipali Chișinău și-au depășit atribuțiile de serviciu la sfârșitul lui 2022, când au votat șase proiecte urbanistice zonale controversate. Potrivit Centrului Național Anticorupție, consilierii au dat dovadă de exces de putere, iar procesele-verbale întocmite au fost transmise în judecată. Până la această oră a reacționat doar unul dintre cei vizați în dosar.

Sesizarea privind excesul de putere în urma votării, de către cei 33 de consilieri, a șase proiecte urbanistice zonale a fost depusă la Centrul Național Anticorupție de către fracțiunea PAS.

ZINAIDA POPA, vicepreședinte, fracțiunea PAS din CMC: "Acele PUZ-uri au fost votate contrar legii, adică fără să fie avizate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deși nu au avut avizele necesare, consilierii municipali oricum le-au votat."

Majoritatea consilierilor nu a comentat, deocamdată, acuzațiile. A reacționat doar unul dintre cei 33 - Ruslan Verbițchi. Într-un mesaj pe facebook, el scrie că ”prin hărțuirea consilierilor municipali, care sunt chemați la CNA, se atestă o ingerință directă în activitatea consilierului local, care în activitatea sa se supune numai legii”.

Amintim că în zilele de 20 și 21 decembrie 2022, consilierii municipali ai PSRM, PCRM, PUN, Platforma DA, PSDE și consilierii neafiliați au votat șase planuri urbanistice zonale controversate, care presupun construcția mai multor clădiri, dar în special, a blocurilor multietajate în sectoarele Ciocana, Buiucani, Centru și în cartierul Telecentru. Atunci, activiștii civici au criticat proiectele pentru că acestea nu prevedeau nici adaptarea infrastructurii, nici construcția grădinițelor, școlilor sau a altor instituții cu menire socială. Alți consilieri declarau că la baza deciziilor au stat anumite interese.

Ministru Infrastructurii în acea vreme, Andrei Spânu, declara că ”planurile urbanistice votate sunt cu mari abateri de la regulament”.

În consecință, Biroul politic național al Platformei Demnitate și Adevăr a anunțat retragerea sprijinului politic acordat fracțiunii sale în Consiliul municipal Chișinău.

DINU PLÂNGĂU, președintele Platformei DA: "Partidul se disociază de consilierii municipali, de declarațiile și voturile lor. Le solicităm să își depună mandatele de consilier."

În replică, Andrei Năstase, dar și alți consilieri, au anunțat că părăsesc formațiunea PPDA. O lună mai târziu, Cancelaria de Stat a notificat în judecată cele șase proiecte urbanistice zonale votate de CMC.

Jurnal TV a scris de mai multe ori despre cum Consiliul municipal Chișinău s-a transformat într-o adevărată arenă, unde partide de toate culorile se acuză reciproc și își fac PR electoral.

Pentru activitatea lor, consilierii primesc câte 3.300 de lei pe fiecare întrunire. În 2021, potrivit unor calcule, aleșilor le-au fost achitate aproape cinci milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!