Jurnalul Săptămânii, 30 Octombrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Pe foaie una, în realitate alta. În mod normal, și până acum responsabilii din sanatorii au trebuit să ceară certificate de vaccinare ori test. De fapt, se întâmplă invers. Unele sanatorii sunt adevărate focare de coronavirus. O femeie care a mers la reabilitare la sanatoriul „Nufărul Alb” de la Cahul susține că a revenit acasă infectată. Femeia spune că, la internare, nu i-a fost cerut nici testul negativ la COVID, nici certificatul de vaccinare. Mai mult, ea zice că a avut febră mai mult de șapte zile, timp în care nu a fost separată de celelalte persoane. Directorul sanatoriului a recunoscut că nu are nici măcar teste rapide.

E pe sfârșite „Săptămâna Imunizării”, anunțată cu fast de Ministerul Sănătății. Pe lângă faptul că a început la mijlocul săptămânii și nu de luni, cum ar fi trebuit, puțini locuitori ai Chișinăului au auzit despre campanie. Oamenii nu prea au încrede în autorități, consideră unii experți de la Chișinău.

O bună parte din laptopurile, pe care Ministerul Educației le-a procurat pentru elevii și profesorii, care nu pot participa la lecții online, se prăfuiește în depozite. Acestea nici măcar nu au fost deschise vreodată. Asta în timp ce tehnica a costat aproape 70 de milioane de lei și încă 3 milioane de dolari, oferite cu împrumut de Banca Mondială. Banii au ajuns în buzunarul unui afacerist din anturajul oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Aceste, dar și alte nereguli au fost descoperite de echipa jurnaliștilor din proiectul media „Cu Sens”.

Opinia ta contează. Comentează!