Dorin Lișman nu a fost ales prin concurs public, ci prin decizia ministrului demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi
Justiţie 28 aprilie 2021, 15:57 | 4762

Administrația Națională a Penitenciarelor are un nou șef. Dorin Lișman, fost secretar de stat al Ministerului Justiției, a devenit director al ANP fără a participa la vreun concurs, ci doar printr-o decizie a ministrului demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi. Expertul juridic Ion Guzun afirmă că decizia lui Nagacevschi este una nelegitimă. Pe de altă parte, sursele nostre confidențiale afirmă că Fadei Nagacevschi este cumătrul lui Dorin Lișman. Acesta din urmă neagă informația.

DORIN LIȘMAN, director ANP: "-Bună ziua, este adevărat că sunteți cumătrul lui Fadei Nagacevschi? -Nu este adevărat."

Dorin Lișman a fost numit director al Administrației Naționale a Penitenciarelor marți seara, după ce săptămâna trecută, vineri, a încetat mandatul lui Vladimir Cojocaru de asigurare a interimatului ANP. I-am întrebat pe responsabilii din Administrația Națională a Penitenciarelor de ce nu a fost organizat un concurs pentru suplinirea funcției de director.

LILIA GUȚAN, serviciul de presă al ANP: "A fost numit prin ordinul ministrului Justiției în condițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. -Bine, dar care sunt aceste condiții pentru că sunt mai multe condiții dispuse de comisie? -Dacă nu greșesc eu, e dispoziția numărul doi din 8 aprilie. -Păi da, dar ce presupune această dispoziție, ca să înțelegem cum a fost făcută această numire? -Întrebați de cei de la Ministerul Justiției. Nu noi am făcut numirea."

Potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 8 aprilie, Ministerul Justiției are dreptul să numească în funcție conducători de instituții, inclusiv la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

DISPOZIȚIA COMISIEI SITUAȚII EXCEPȚIONALE: "Pe perioada stării de urgenţă, Ministerul Justiţiei este în drept să modifice procedura de numire în funcţie a managerului unităţii de implementare a proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău, conducătorilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sistemului penitenciar, conducătorilor Agenţiei de administrare a instanţelor judecătoreşti."

L-am sunat repetat pe ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, însă acesta ignoră apelurile. Numirea lui Dorin Lișman director al ANP este un abuz, ne-a declarat expertul juridic, Ion Guzun. Potrivit lui, ”această numire nocturnă într-o funcție de conducere a unei instituții de stat nu este deloc corectă”.

ION GUZUN, consilier juridic: "Eu cred că aceasta este una dintre numirile regretabile. Înțelegem că este un vot politic, pentru că a fost făcută de un ministru demisionar. Eu cred că este un abuz, fiindcă era desemnat în mod legal un director interimar al ANP și regret foarte mult că sub acoperirea stării excepționale, dl Nagacevschi a numit șef al ANP o altă persoană."

Dorin Lișman a devenit secretar de stat al Ministerului Justiției pe 10 aprilie trecut.

Opinia ta contează. Comentează!