Ceslav Panico a fost numit, cu votul a 57 de deputați, în funcția de Avocat al Poporului
Justiţie 3 februarie 2022, 17:21 | 1023

Oficiul Avocatului Poporului este funcțional. Deputații l-au ales astăzi pe Ceslav Panico în funcția de ombudsman cu un mandat de șapte ani. Pentru Panico au votat 56 de deputați ai puterii. A urmat jurământul de la tribuna Parlamentului.

CEASLAV PANICO, ombudsmanul poporului: "Jur să respect Constituția și Legile Republicii Moldova, statutul Avocatului Poporului, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu bună credință și imparțialitate atribuțiile și să apăr demnitatea Avocatului Poporului."

Ceslav Panico este licențiat în drept și magistru în drept civil. A fost membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii și al Institutului de Reforme Penale, în cadrul căruia a participat la implementarea mai multor proiecte finanțate de organizații naționale și internaționale.

La concursul pentru selectarea candidaților pentru funcția de Avocat al Poporului au participat șapte persoane. Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Proiectul de hotărâre intră în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în instanța de judecată.

Funcția de Avocat al Poporului a fost declarată vacantă după ce, în data de 9 decembrie 2021, deputații au aprobat cererea de demisie depusă de Natalia Moloșag.

Opinia ta contează. Comentează!