Escrocii inventează tertipuri noi pentru a-i lăsă fără bani pe oamenii creduli
Social 2 ianuarie 2024, 20:01 | 9344

Escrocii inventează tertipuri noi pentru a-i lăsă fără bani pe oamenii creduli. Aceștia continuă să-și caute victime prin intermediul apelurilor telefonice, mesajelor scurte sau a platformelor online. Deseori, cei care stau în spatele acestor acțiuni se dau drept reprezentanți ai băncilor sau a instituțiilor de stat. Una dintre scheme se desfășoară cu implicarea denumirii întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”, care doar în luna decembrie a recepționat peste 700 de solicitări ale oamenilor cu referire la un mesaj pe care l-ar fi primit din numele instituției.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Coletul dumneavoastra a ajuns la depozit, însă nu poate fi expediat din cauza adresei incorecte... Pare a fi un mesaj obișnuit de la o agenție poștală, dar este de fapt una dintre metodele prin care escrocii încearcă să fure bani de pe cardurile utilizatorilor de telefonie mobilă. Cei care stau în spatele acestor mesaje au creat si un link, care de duce la o pagină falsă, unde oamenii trebuie sa introducă informațiile persoane și datele bancare, pentru a primi așa-zisul colet."

Responsabilii de la Poșta Moldovei spun că escrocii pun în aplicare metode sofisticate de fraudare a cetățenilor.

ADRIAN ȘARGU, șef al Biroului de securitate informațională, Poșta Moldovei: "De către cetățeni au fost identificate diferite metode de escrocherie. Ele sunt diferite. Începând cu postări pe rețelele de socializare: „Vindem colete care nu au fost ridicate”, terminând cu cazurile când cetățeanul primește un link despre achitarea sumelor mici de cinci sau zece lei pentru achitarea taxelor vamale."

Potrivit lui Adrian Șargu, în ultima perioadă tot mai mulți oameni primesc astfel de mesaje de la răufăcători.

ADRIAN ȘARGU, șef al Biroului de securitate informațională, Poșta Moldovei": "Sunt perioadele de sărbători, respectiv, oamenii sau comandă un cadou pentru cei apropiați, sau pentru ei. De aceea lunile noiembrie, decembrie, chiar4 și ianuarie sunt mai sensibile pentru atacurile de tip fishing. În cazul în care, totuși, ați transmis date persoanele sau datele cardului bancare și ați depistat că totuși este un link suspicios, atunci imediat blocați cardurile."

Șeful Biroului de securitate informațională al întreprinderii a venit și cu unele recomandări pentru cei care primesc astfel de mesaje. În primul rând, oamenii trebuie să fie atenți la adresa de pe care a fost expediat mesajul, dar și denumirea paginii unde îi direcționează link-ul primit.

Unii oameni ne-au mărturisit că au primit și ei mesaje și sunete suspecte de la așa-ziși reprezenanți ai băncilor, instituțiilor de stat sau alte întreprinderi.

Cei care stau în spatele mesajelor, sunt, de obicei, persoane aflate în detenție sau membri ai unor grupări criminale din afara țării, spun reprezentanții Inspectoratului Național de Investigații.

IURIE ROȘCA, șef al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice, INI: "Doar pe parcursul anului, la nivel național, au fost înregistrate peste 800 de infracțiuni de sustragere a mijloacelor financiare de pe conturi bancare, iar prejudiciul total cauzat este 37 de milioane de lei."

Totodată, polițiștii le recomandă oamenilor să fie prudenți atunci când primesc mesaje dubioase și să verifice orice adresă sau număr de contact de pe care este expediat mesajul. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Național de Investigații, în 2023, au avut loc peste 800 de infracțiuni de acest fel.

Opinia ta contează. Comentează!