Republica Moldova duce lipsă de angajați tineri în mai multe domenii
Social 26 octombrie 2022, 20:29 | 3194

A fi brutar, zidar sau sudor în Republica Moldova este problematic. Salariile sunt mici, comparativ cu cele obținute în străinătate pentru aceiași muncă, afirmă și elevii din școlile de meserii, și profesorii de acolo. În același timp, responsabilii de la Ministerul Educației spun că învățământul profesional tehnic este în continuare solicitat.

Perspectivele și oportunitățile de angajare a tinerilor pe piața muncii a fost abordată la o ”masă rotundă”, în prezența autorităților. Elevii spun că vor să evite învățământul profesional tehnic, pentru că meseriile nu sunt bine plătite.

De aceeași părere sunt și profesorii, care spun că în ultimul timp, foarte puțini tineri aleg o școală de meserii sau un colegiu.

MARIANA JUC, director al Școlii Profesionale nr.5 din Chișinău: "Piața muncii este suprasaturată cu economiști, juriști, cu oameni care vor să lucreze la birou și din păcate nu este forță de muncă calificată pentru ca să acopere toată această necesitate."

Alții sunt mulțumiți. Această tânără studiază la o școală profesională din Chișinău, urmând să producă mezeluri.

În unele instituții elevii pot fi admiși la învățământul dual, doar dacă sunt angajați în domeniul pe care și l-au ales. Un exemplu ar fi Colegiul "Vasile Lupu" din Orhei, care pregătește educatori și învățători.

VLADA BURLACU, director adjunct al Colegiului "Vasile Lupu" din Orhei: "La specialitatea educație timpurie, pentru învățământul dual, este obligatoriu ca tinerii specialiști să aibă activitatea în domeniu de trei ani. În acest domeniu chiar necesităm de cadre. De aceea, managerii instituțiilor sunt bucuroși să-i angajeze în câmpul muncii."

Reprezentanții companiilor de recrutare spun că primesc multe solicitări din partea angajatorilor.

ARTIOM BONARI, manager de resurse umane: "Unicul meu sfat pentru cei care nu au experiență, ei ne pot cumpăra cu un CV frumos, bine structurat și cu aptitudinile pe care le au."

Responsabilii de la Ministerului Educației consideră că învățământul profesional tehnic este unul solicitat.

NADEJDA VELIȘCO, secretar general al Ministerului Educației: "În învățământul profesional tehnic se acordă bursă la toți elevii din acest ciclu de învățământ, locuri în cămine. Este acest program de învățământ dual care le permite elevilor să petreacă timpul în companii."

Ministerul Muncii și Protecției Sociale încearcă să-i determine pe tineri rămână aici, nu să plece în străinătate.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: "Stagiul profesional pentru tineri, instruirea la locul de muncă. Dacă tinerii locuiesc în mediul rural și au un loc de muncă în centrul raional sau în altă localitate, ei pot beneficia de o subvenție de transport pe o anumită perioadă."

Potrivit Biroului National de Statistică, doar 28% din absolvenți sunt angajați în câmpul muncii.

Opinia ta contează. Comentează!