Post Scriptum cu Alex Cozer: Agricultorii, în stradă

De o perioadă Moldova este măcinată de un conflict între agricultori și guvernare, utilizat de către forțele interesate să destabilizeze Chișinăul și de pe urma căruia are de pierdut, în primul rând, statul. Manifestațiile la care asistăm astăzi nu sunt primele proteste de anvergură din țara asta. Agricultorii ies în stradă organizat deja de câțiva ani. Au făcut-o și pe vremea lui Plahotniuc, chiar dacă mai timid, iar apogeul a fost sfârșitul anului 2020, când tractoarele au urcat chiar și pe scările Parlamentului.

Dacă vă mai amintiți, discursurile politicienilor, atât cei din opoziție cât și cei de la guvernare, erau diametral opuse în acea vreme. Dodon, spre exemplu, îi făcea cu ou și cu oțet din clădirea prezidențială și se plângea că-I întârzie copiii la școală din cauza că aceștia au blocat un segment din strada centrală a capitalei. Chicu, cel care printr-un accident al istoriei era premier atunci, chiar plusa, și îi numea, fără nicio jenă, vandali și evazioniști pe fermierii protestatari. Iar opoziția, deputații PAS, mai că nu puneau umărul la împins tractoarele pe scările Parlamentului. Deputații partidului care este astăzi la guvernare protestau atunci cot la cot cu tractoriștii și chiar le facilitau acestora accesul în Parlament.

Trei ani mai târziu, parcă s-au schimbat polii magnetici ai Pământului. Dodon le plânge de milă agricultorilor și le înțelege durerile, Chicu îi stimează, le dă sfaturi și chiar iese printre tractoare și-și trage poze. Iar deputații de la guvernare fug de agricultori și chiar îi acuză de interese obscure.

Mai mult decât atât, cetățenii care au un atașament fanatic față de actuala guvernare, au început să evalueze costurile tractoarelor și mașinilor deținute de către agricultori. Îi acuză că ar fi foarte bogați și că ar face jocurile opoziției.

Oameni buni, degrabă e anul 2024. E normal ca agricultorii să aibă tractoare, că doar n-o să tragă și acum plugul cu boii sau cu mârțoagele. Și nici cu secera nu se mai recoltează grâul și porumbul, ci cu combine, e de dorit cât mai moderne și mai dotate.

Iar în tot acest război aruncă, cu foarte mult iscusință, gaz pe foc forțele subversive care sunt interesate ca în Moldova să fie cât mai mult haos, dezordine, instabilitate, pentru că astfel e mai ușor să controlezi un stat și să-I blochezi parcursul european. Doar vedeți propaganda kremlinistă cum profită de conflict.

Situația le convine de minune și oligarhilor. Vaja Jhashi, care deține aproape jumătate din terenurile agricole din țară, și care pe vremea lui Plahotniuc a instituit un monopol feroce în domeniu, își freacă mâinile. Că dacă mai falimentează câțiva agricultori mici sau mijlocii, își mărește el cota de piață și profiturile. Apropo, cel care era anterior acuzat de opozanți deveniți guvernanți că distruge agricultura împreună cu Plahotniuc, că a pus mâna pe portul Giurgiulești, nu are nicio problemă în această perioadă. Ba chiar profită de necazurile fermierilor noștri și a celor ucraineni, cumpărându-le recorta la prețuri de nimic.

Agricultorii chiar se confruntă cu multe probleme. Anul prost, războiul din Ucraina care a făcut ca o parte din cerealele din țara vecină să ajungă pe piața noastră sau să tranziteze teritoriul Moldovei, fac și mai dificile eforturile lor de a exporta din producție. Exporturi și așa la prețuri mici, cauzate, iarăși, de cantitățile de cereale ucrainene care nu pot fi transportate pe căile maritime, normale, din cauza războiului.

Agricultorii trebuiesc ascultați și ajutați. Dar nu înainte ca, în primul rând, să se ajute și ei. Să se conecteze la irigare, acolo unde aceasta există. Să se adapteze la noile realități climatice și să nu mai insiste să cultive în zonele secetoase culturi care au nevoie de multe precipitații. Să se asocieze și să încerce să producă valoare adăugată aici, dar nu să exporte totul la prețuri derizorii, ca mai apoi să importăm făină și carne produse pe baza porumbului și grâului nostru. Să devină puternici și în raport cu monopoliștii care domină piața.

Pentru asta trebuie însă să existe dialog între ei și guvernare. Unul sincer, fără acuzații sterile și acest război inutil pentru toate părțile implicate. Dar extrem de util pentru cei interesați ca în Moldova să meargă lucrurile prost în continuare, ca această țară să rămână săracă, nedezvoltată și ușor de controlat.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!