Jurnalul Săptămânii, 5 Decembrie

Prezentat de Adrian Prodan

În municipiul Chișinău situația este deosebit de gravă. Spitalele nu mai au locuri pentru a interna pacienții infectați cu noul coronavirus, anunță autoritățile, care intenționează să suplinească numărul paturilor. Cea mai mare provocare o reprezintă însă dotarea cu echipamente.

Oxigenul este indispensabil acum ,în special, pentru pacienții cu COVID-19 internați în Terapie Intensivă. În această situație s-a pomenit și un bărbat de 66 de ani din orașul Criuleni. Copiii acestuia ne-au spus că tatăl lor de mai multe ori a fost nevoit să aștepte oxigenul. El s-a stins pe patul de spital, la câteva zile de la internare. Administrația Spitalului Raional Criuleni recunoaște că, într-adevăr, într-una din zile, rezervele de oxigen s-au epuizat. În legătură cu acest caz a fost inițiată o anchetă.

Nici in spitale nu mai e sigur. În mai multe secții ale Institutului Oncologic e un adevarat focar de Covid! Un angajat al instituției susține că pacienții mor cu zile, iar informația este tăinuită. Acum două săptămâni, un copil de șase ani a murit de COVID pe patul de spital, însă acest caz nu s-a regăsit în statistica Ministerului Sănătății. Informația a fost confirmată și de către directorul Spitalului, Larisa Catrinici.

Se epuizează și stocurile de medicamente în farmacii. Un preparat eficient în tratarea coronavirusului este tot mai greu de găsit. Anticoagulantele Clexane, o soluție injectabilă prescrisă bolnavilor cu vârsta de peste 50 de ani, a fost consumată, iar altele nu există pe piață. Agenția Medicamentului spune că a emis autorizație de import pentru acest preparat. Deficitare sunt și unele tipuri de antivirale.

Opinia ta contează. Comentează!