CEC a suplimentat numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din diaspora de la 139 la 146
Justiţie 8 iunie 2021, 20:30 | 1016

După lungi discuții în contradictoriu, Comisia Electorală Centrală a decis astăzi să deschidă peste hotare 146 de secții de votare, modificându-și astfel hotărârea de sâmbătă, prin care a aprobat deschiderea a 139 de secții. Decizia a fost adoptată cu opt voturi „pentru” și cu un vot „împotrivă”, ea stârnit nemulțumirea protestatarilor adunați în fața CEC. Creșterea numărului secțiilor de vot pentru diaspora, cu doar șapte, a fost criticată și de partidele de opoziție care au anunțat că o vor contesta în instanță.

Potrivit noii decizii CEC, în Rusia, numărul secțiilor de votare rămâne același - 17 - doar că acestea vor fi concentrate cu precădere la Moscova și în împrejurimi. Astfel, dacă la alegerile prezidențiale din toamna trecută, la Moscova și în regiunea Moscovei au fost deschise șapte secții de votare - la alegerile parlamentare din 11 iulie acolo vor fi deschise 12 secții, privilegiu de care nu se bucură nicio altă capitală unde vor vota cetățenii moldoveni. Au fost închise doar acele secții de votare din Rusia în care, la scrutinul precedent, a participat un număr extrem de mic de alegători. În același timp, au fost excluse două secții de votare din Europa - una din Atena, Grecia, și alta din Oradea, România. În Germania și Marea Bitanie numărul secțiilor va crește cu trei, în Franța cu două, iar în Italia doar cu una. Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că această suplimentare ușoară a secțiilor de votare din afara țării reprezintă un compromis la care au ajuns membrii instituției. Chiar și așa, unii membri au avut opinie separată. Dumitru Pavel a votat împotriva proiectului, iar Sergiu Gurduza a ținut să-și exprime nemulțumirea și a fost apostrofat de Cimil.

DUMITRU PAVEL, membru CEC: "Este o rocadă și o mutare la mai multe secții de votare din diferite localități ca până la urmă să fie, de fapt, o majorare foarte neesențială, ceea ce nu rezolvă problema în sine. Astfel, eu nu voi susține acest proiect."

Secretarul general al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, a declarat că în unele capitale europene ar trebui să fie mărit numărul secțiilor de votare.

EUGENIU REVENCO, secretarul general al Ministerului de Externe: "Poate ar fi cazul să se vadă în ce măsură ar fi cazul să se suplinească cu încă o secție de votare în Londra, în nordul Italiei și în Paris. Mulțumesc."

Opinia lui Revenco nu a fost, însă, luată în seamă. Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise peste hotare. Și Platforma DA a anunțat că va merge în judecată și va formula o plângere la Procuratura Generală.

Opinia ta contează. Comentează!