Dosarele a 63 de candidați care au vrut să se facă avocați, au fost respinse
Justiţie 9 februarie 2022, 15:57 | 652

Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, și foști judecători, care au vrut să devină avocați fără a susține vreun examen. Președintele comisiei, Adrian Tăbîrță, ne-a declarat că potrivit noii Legi a avocaturii, toți candidații trebuie să treacă prin procesul de examinare. Conform vechii legi, aceștia puteau deveni avocați aproape automat.

ADRIAN TĂBÎRȚĂ, președintele Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților: "Toți candidații, care depun cererile sale de admitere în profesie în baza art. 10, aliniatul 2, urmează să susțină examenul de calificare, adică este vorba anume de judecătorii și procurorii TAIE cu un stagiu profesional de zece ani vechime în muncă, care după demisie în termen de șase luni au depus cererea de accedere în profesia de avocat. Acești 63 de candidați au fost respinși pentru că nu întrunesc condițiile. Ei urmează să susțină examenul de admitere pentru a accede în profesia de avocat."

Conform modificărilor adoptate de Parlament pe 21 ianuarie la Legea cu privire la avocatură, toți candidații care doresc să se reprofileze trebuie să urmeze un curs de seminare constituit din 20 de ore privind etica și deontologia avocaților, înainte de susține examenul.

În total au fost înregistrate 65 de dosare pentru a accede în avocatură. Acestea au fost depuse înainte ca art.10 din Lege, care le permitea candidaților să ajungă avocați fără să susțină examenul de admitere, să fie modificat. ”Legea a fost aplicată cu efect retroactiv”, a explicat Adrian Tăbîrță.

În cazul unui dosar a fost o cerere de amânare a examinării, deoarece candidatul este infectat cu COVID, iar o altă solicitare venea din partea unui fost judecător, care a cerut retragerea cererii inițiale și examinarea unei alteia noi, care se conformează noilor prevederi legale.

Anterior, avocații au intrat în grevă generală, nefiind de acord cu amendamentul propus. De cealaltă parte, președintele Comisiei juridice, Olesea Stamate, a menționat că în opinia sa, în spatele Uniunii Avocaților ar fi „alți factori de interese”.

Presa scrie că printre solicitanții neadmiși automat la profesia de avocat figurează Adriana Bețișor, fost procuror care a condus ancheta Procuraturii Anticorupție în cazul fraudei bancare și a instrumentat dosarul împotriva fostului premier, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupție în 2016.

Printre candidații respinși ar fi și Andrei Băieșu, care i-a anchetat pe Veaceslav Platon, Ilan Șor și Vlad Filat, și pe fostul șef al Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Ion Caracuian.

Ar fi candidat și Victor Plugaru, care a condus ancheta pe marginea expulzării profesorilor turci împotriva fostului șef al SIS, Vasilii Botnari.

Opinia ta contează. Comentează!