ANI a stabilit o diferență nejustificată de peste un milion de lei între averea și veniturile judecătoarei Tatiana Avasiloaie
Justiţie 23 iulie 2021, 18:49 | 1143

Autoritatea Națională de Integritate a stabilit o diferență nejustificată de peste un milion de lei între averea și veniturile judecătoarei Tatiana Avasiloaie, magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. ANI a stabilit că Avasiloaie este, de fapt, beneficiarul final al unui penthouse de peste 150 de metri pătrați, situat într-un cartier din centrul Capitalei. Imobilul a fost cumpărat în februarie 2017 și înregistrat pe numele unui medic din stânga Nistrului.

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat în urma unei investigații jurnalistice, în care se relata că magistrata ar deține un Penthouse în centrul capitalei, al cărui preț ar depăși suma de 120 de mii de euro, și pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprins deseori cu automobilul în apropiere. Inspectorul de integritate a pornit o procedură de control al averii. Au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este și un cetățean din stânga Nistrului, se arată în comunicatul ANI. Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătoarei și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de interpusă, datorită faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, pentru a camufla tranzacția în folosul Tatianei Avasilioaie. Potrivit ANI, și în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că magistrata este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că Avasiloaie nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia penthouse-ului. Astfel, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută.

Inspectorul de integritate a stabilit diferența substanțială de peste 1 milion 300 de mii de lei și va solicita eliberarea din funcție a judecătoarei și va sesiza Procuratura Generală privind îmbogățirea ilicită.

Tatiana Avasiloaie a negat faptul că ar deține această locuință de lux din centrul Chișinăului.

TATIANA AVASILOAIE judecător: "-Eu nu sunt de acord cu acuzațiile ANI și faptele, care le-au invocat. Nu corespund absolut deloc. -Dumnevoastră aveți acest penthouse în centrul capitalei? -Nu. Eu nu am și au fost prezentate probele și au fost persoanele care sunt beneficiari finali, doar că inspectorul a preferat să emită actul fără a examina toate probele. Nu-mi aparține și nu mi-a aparținut acest pentahouse. -Potrivit ANI, plățile pentru serviciile prestate au fost efectuate de pe cardul dumnevoastră. -Nu cu regularitate. Și dacă plata este o dovadă a dreptului de proprietate sau că sunt beneficiar, eu cred că este eronat. -Dar de ce achitați pentru acest apartament dacă nu vă aparține? -Eu am explicat inspectorului de integritate. -S-a cerut demisia dumneavoastră. O să vă dați demisia? -Da' pentru ce să-mi dau demisia? Eu am contestat? -Unde ați contestat? -Voi contesta actul."

Procuratura Anticorupție a informat ANI că în data de 21 iulie a inițiat o cauză penală pe numele judecătoarei.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE