Fostul ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan, a fost adus astăzi în fața judecătorilor de la Ciocana
Justiţie 26 noiembrie 2021, 18:55 | 1119

Fostul ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan - un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc - reținut acum două zile într-un dosar de îmbogățire ilicită, a fost adus astăzi în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Procurorii anticorupție au cerut pentru el 30 de zile în izolator. Judecătorii se vor pronunța asupra acestei solicitări mâine dimineață.

Țurcan a fost adus la Judecătorie de către mascații de la Fulger. Întrebat dacă își recunoaște vina, acesta a declarat că a vrut doar să-și vândă locuința. După ce a ieșit din sala de ședințe, el i-a acuzat pe jurnaliști pentru faptul că este cercetat penal.

ION ȚURCAN, fost ministru adjunct de Interne: "Cu părere de rău voi și mi-ați creat probleme. Ați postat pe un site ca am casă de milioane, dar ea nu costă atâta. Nu îmi recunosc nicio vină nimic. Casa a fost obținută în donație de la părintele meu în 2005, iar eu trăiesc acolo mai mult de 16 ani. Ce fel de îmbogățire? Ce fel de probleme? Acesta este un absurd, un absurd complet."

La rândul său, procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc susține că Procuratura are toate probele necesare pentru a demonstra vina generalului.

PETRU IARMALIUC, procuror anticorupție: "Probele administrate în cadrul urmăririi penale indică prin documente, prin constatările Autorității Naționale de Integritate, prin declarațiile martorilor, inclusiv probele sunt suficiente la această etapă pentru a constata existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de îmbogățire ilicită și respectiv implicarea domnului Țurcan în această activitate ilegală."

Ion Țurcan este cercetat penal după ce, în aprilie 2021, ANI s-a autosesizat urmare a unui material scris de jurnaliști despre „casa de milioane a ministrului adjunct scoasă la vânzare”. Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii de către Țurcan a mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusiv a celei de ministru adjunct și de președinte de raion. În baza probatoriului, inspectorul de integritate a stabilit că fostul ministru adjunct nu a putut justifica aproximativ 390 de mii de lei. Referitor la casa prezentată în investigația jurnalistică, potrivit informațiilor oferite de ASP, Țurcan a înstrăinat bunul imobil contra sumei de 2 milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către el contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

Opinia ta contează. Comentează!