Apar detalii din dosarul penal vizând contrabanda cu țigări și corupere pasivă, în care sunt vizați doi polițiști din Dubăsari
Justiţie 26 iulie 2021, 15:41 | 1411

Exclusiv la Jurnal TV! Abordăm dosarul penal legat de contrabanda cu țigări și corupere pasivă în care sunt vizați doi polițiști din Dubăsari. Am intrat în posesia mai multor înregistrări audio, făcute în 2020. Din stenograma convorbirilor telefonice înțelegem că un funcționar cu statut special face sistematic comandă de țigări și asigură protecția transportării. Difuzăm înregistrarea cu mici redactări, din cauza limbajului licențios. De asemenea, avem detalii noi privind activitatea acestor polițiști anchetați penal și informații despre averile lor.

DISCUȚIE ION ȚĂRNĂ ȘI ADMIN TABBACO ORHEI: "Ion Țărnă- Pe mâine se poate? 50 din acestea subțiri? Admin. vanzări Int.Tobacco- Stai, stai olecuță. Te pierzi... Iată acum spune. Ion Țărnă- 50 subțiri pe mâine. Admin.vanzări Int.Tobacco- De care? Ion Țărnă- Subțiri."

Sursele noastre susțin că înregistrările au fost efectuate cu autorizarea instanței de judecată și sunt anexate la dosarul penal. Unul dintre cei doi vorbitori ar fi Ion Țărnă, șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari. El discută cu responsabilul de vânzări al fabricii de țigări International Tobacco SRL din orașul Orhei. Din acest audio înțelegem că Țărnă ar face comandă de 50 de cutii de țigări. Într-o altă discuție, fostul său coleg său, Alexei Vizdan, susține că ar putea transporta microbuzul cu țigări doar la o anumită oră, iar administratorul de la Tobacco îi recomandă să închirieze un garaj în care să fie depozitate cutiile în cazul în care se schimbă ora întâlnirii.

DISCUȚIE ION ȚĂRNĂ ȘI ADMIN TABBACO ORHEI: "Alexei Vizdan - Noi, combinația, cum ai zis tu, că pe luni dimineață să facem asta, dar să meargă pe săptămâna aceasta, dar să le zici că le-ai dat vineri seara, cum acolo. O putem face luni dimineața? Dar să stabilim o oră. Vezi că iaca joaca aceasta de ore ne joacă festa. Să știm precis cumva ora, să știi concret. Acolo tot sunt momente care trebuie de organizat. Așa ca să fie siguranță. Știi? Admin. vanzări Int.Tobacco- Eu înțeleg. Dar de ce nu au ei un garaj undeva, luat în arendă Iaca, de pildă, pică așa, de pildă, să mai pice așa, săptămâna aceasta, o pui acolo în și gata. Tu ai luat-o. Da așa, numai. Alexei Vizdan - Asta e riscant și, în primul rând, pentru tehnica lui, garaj înțelegi? Și nu poți să-l iei oriunde și oricând, știi? Admin. vanzări Int.Tobacco- Tu ce zici amu? S-o las pe asta? Ce să zic? Alexei Vizdan - Pe asta, de exemplu, o luăm mâine dimineață. Admin. vanzări Int.Tobacco- Da. Și luni dimineață cum să iau eu de acolo și s-o aduc unde îi trebuie lui? Tot îmi trebuie hârtie. Nu pot să zic că am dat-o azi. Mie trebuie să-mi facă hârtia, cum să vin cu dansa, înțelegi? Dacă vii tu cumva și s-o iei, de pildă, și să ne înțelegem, dar eu mă tem fără hârtie. Îți dai seama?"

Alexei Vizdan - Hai să nu inventăm asta. Să facem așa, cum trebuie să fie. Siguranță! Asta e cel mai important acum. Bun. Hai să o ducem luni, dacă o să poată face o ”sotkă” (100 de cutii) săptămâna viitoare o să fie bine, pentru că de explicat că asta aceea de săptămâna trecută, n-am putut să a fost problema aceasta.

Fabrica de țigări International Tobacco SRL se află într-un sector din orașul Orhei, pe un teritoriu imens, în spatele mai multor clădiri părăsite. Imaginile au fost filmate de sus, cu drona, pentru a reda amploarea afacerii. Am încercat să luăm legătura cu administrația fabricii, însă la numărul de telefon plasat pe pagina web a unității economice nu răspunde nimeni.

Alexei Vizdan are acum statut de învinuit într-un dosar de corupție și a fost dat afară din poliție. Și Ion Țărnă are statut de învinuit în același dosar, dar continuă să activeze în cadrul IP Dubăsari, fără a avea acces la secret de stat. Sursele noastre spun că Ion Țărnă intenționează să se angajeze la SPPS, însă dosarele penale ar fi un impediment.

Opinia ta contează. Comentează!