Interesele președinților de raion - Jurnalul Săptămânii, 24 Aprilie
Jurnalul Săptămînii 24 aprilie 2021, 20:50 | 1474

S-au obișnuit cu luxul și nici pandemia nu mai contează. Cei mai mulți președinți de raion au venituri lunare considerabile și conduc mașini oferite de stat. Unii au renunțat chiar și la cele personale, iar alții au decis să înnoiască parcul de mașini al administrației locale. În vreme de criză, când autoritățile centrale caută bani pentru echipament medical și vaccinuri, unii șefi locali își permit să dea milioane pentru autoturisme noi. Echipa noastră a analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere pentru anul 2020 ale altor trei președinți de raion.

Veaceslav Rusnac, sprijinit de PSRM, a devenit președinte al raionului Soroca, fiind votat de către 26 de consilieri raionali. Anterior, Rusnac a fost șef al Inspectoratului de Poliție Soroca. În declarația sa de avere și interese personale pentru 2020, Rusnac a indicat un salariu de 157.881 lei, dar și o pensie de la Ministerul de Interne, în sumă de 61.230 lei. Pe acte, el este proprietarul a două terenuri intravilane, a șase clădiri sau construcții, nominalizate drept „Altă avere imobiliară” și al unei case de 372,5 metri pătrați, în valoare de 1.436.116,00 lei. Majoritatea bunurilor au fost obținute prin donație. Am încercat să discutăm cu Veaceslav Rusnac, dar acasă nu l-am găsit și ne-am deplasat la sediul Consiliului raional. La ușă am ajuns la 11.50, dar accesul ne-a fost restricționat.

Au mai trecut 40 de minute, este ora 12.30. Paza nu permite nimănui să intre în consiliul raional, deoarece este... ora de prânz. În același timp, paznicul afirmă că președintele Rusnac ar avea discuții programate cu foarte mulți oameni. Am încercat să intrăm la dumnealui, însă și de această dată accesul ne-a fost restricționat.

La fel ca alți președinți de raion, Veaceslav Rusnac s-a arătat nemulțumit de faptul că jurnaliști vor detalii despre averea și interesele persoanelor publice.

Soția președintelui raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, este Alla Pilipețcaia, deputat PSRM. În decembrie 2019, ea a devenit cunoscută în spațiul public, după ce le-a urat locuitorilor din Soroca „Fericiun crecit!”, în loc de formula corectă „Crăciun fericit”.

Deputatul PSRM Alla Pilipețcaia a indicat în declarația de interese și avere un salariu de 191.674 lei, dar și un venit suplimentar sub formă de compensații și indemnizații în valoare de 277. 245 lei. Dacă facem un simplu calcul, iese că Alla Pilipețcaia a ridicat doar pentru anul 2020 suma de 468.919 lei. La fel ca soțul său, Pilipețcaia indică două terenuri intravilane, șase clădiri sau construcții, nominalizate drept „Altă avere imobiliară” și o casă de 372,5 metri pătrați, în valoare de 1.436.116,00 lei. Funcționarii publici nu au indicat nicio mașină personală. În schimb, ambii conduc mașini oferite de stat. Din imaginile filmate cu drona observăm în curtea familiei Rusnac/Pilipețcaia două mașini - Toyota Auris și Volvo xc90.

Veaceslav Rusnac spune că nu folosește mașina de serviciu în scopuri personale, însă nu ne-a putut explica cum se deplasează în afara orelor de muncă sau în weekend, dacă nu are o mașină cumpărată din banii săi.

Nici Alla Pilipețcaia nu deține mașină personală. Deputatul PSRM beneficiază de o mașină oferită de Parlament. Conform legislației, pe durata mandatului, deputații beneficiază de transport de serviciu sau indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport. Unii locuitori din Soroca sunt nedumeriți de practicile aleșilor locali.

Familia Rusnac-Pilipețcaia administrează întreprinderea producătoare de mezeluri “Debut–Sor”. Valoarea fabricii este de 871. 089 lei. Din declarația sa reiese că Alla Pilipețcaia deține 50 la sută din acțiuni. Respectiv, cealaltă jumătate i-ar reveni președintelui raionului Soroca, Veaceslav Rusnac.

A depus declarația de interese și avere pentru anul 202 și președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță. Acesta a indicat un salariu de 188.221 lei, ridicat de la Consiliul raional Nisporeni, dar și 6108 lei de la ”Apa Canal Nisporeni”. Alesul local afirmă că trăiește doar din salariu. Mărcuță a indicat un apartament, de 3000 de euro, în orașul Iași.

Iar casa din orașul Nisporeni ar costa în jur de 65 de mii lei.

Vasile Mărcuță are în proprietate două terenuri intravilane, unul fiind indicat cu valoarea 0 lei, dar și un teren agricol.

Ulterior, Președintele raionului Nisporeni și-a amintit că are încheiat un contract de superficie și intenționează să își construiască un magazin.

În plină pandemie, Consiliul raional Nisporeni și-a cumpărat o mașină de peste jumătate de milion de lei. Concursul public de achiziționare a autoturismului s-a desfășurat acum două luni, cu doar un singur participant. Astfel, administrația locală și-a cumpărat o Toyota în valoare de 555 de mii de lei.

Șoferul consiliului raional spune că mașina este bună, consumă puțin deoarece autoturismul e unul hibrid, dar și este ușor de manevrat.

Președintele raionului Nisporeni, socialistul Vasile Mărcuță spune că nu a uitat de medici și le-ar fi alocat și lor niște bani.

Și oamenii din Nisporeni sunt nedumeriți de achizițiile aleșilor locali.

Fostul deputat socialist, actualul președinte al raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, a indicat în declarația de avere și interese pentru 2020 salariul de la Consiliul raional - 205.348.73 lei, salariul de 1477 lei de la Parlament, dobânda bancară de 2400 lei, indemnizația de 1200 lei de la CNAS și 60 de mii lei, obținuți din locațiunea unui mijloc de transport. În aceiași declarație, Ghenadi Mitriuc indică opt terenuri, o casă de 133,2 metri pătrați, despre care afirmă că a cumpărat-o în 2013 cu peste 209 mii lei, un apartament de 48,3 metri pătrați, pe care l-ar fi primit drept donație, un garaj și o „Altă avere imobilă” în valoare de 22 de mii de lei. În anul trecut, Mitriuc și-a extins averea. El și-a cumpărat un apartament de 70.55 de metri pătrați în valoare de 50 de mii euro, dar și o „altă avere imobilă”, în valoare de aproximativ 71 mii lei. Deține șapte mașini. Una dintre acestea este cumpărată în 2019. Ghenadi Mitriuc menționează că este proprietarul a trei firme fondate în Ungheni: „RINCOR-PRIM” SRL, „Total-Info”SRL și ÎI „Ghenadi Mitriuc”. Am încercat să vorbim cu președintele raionului Ungheni, însă la companiile pe care le administrează nu l-am găsit.

Mai târziu, Mitriuc ne-a răspuns la telefon, însă după ce a înțeles ce ne interesează a închis și nu a mai răspuns la apelurile repetate.

Autoritatea Națională de Integritate anunță că președintele raionului Ungheni este bănuit că a admis conflicte de interese.

În atenția Autorității Naționale de Integritate a ajuns și vicepreședintele raionului Ungheni, Vasile Lupu. El ar fi indicat în declarația de avere și interese un salariu de 192.433.93 lei. Iar soția sa, Rodica Lupu, care activează în Consiliul raional, a ridicat un salariu de 75. 676.44 lei. Rodica Lupu ar fi obținut un venit și din partea sindicatelor Agroindsind, în valoare de 31.388 lei.

Fosta tabără ”Pro Sănătate” se află în rezervația ”Plaiul Fagului”. Adresa juridică este în satul Rădenii Vechi. De-a lungul timpului, aceasta a suferit mai multe modificări de acte. Iar în anii 2017-2018, Rodica Lupu a vândut tabăra Consiliului raional Ungheni contra 380 de mii lei. De mai bine de trei ani, tabăra nu a primit niciun copil. Practic, a falimentat. Doar că în anul 2020, Consiliul raional Ungheni a beneficiat de 84 de mii de euro din Programul ”Bazinul Mării Negre”, iar administrația locală decide să efectueze niște lucrări de reparație în valoare de nouă mii euro aceleași tabere nefuncționale. Acest fapt este confirmat și de o angajată a Consiliului raional.

Am ridicat drona să vedem dacă într-adevăr la tabără s-au efectuat lucrări de 9 mii de euro. De sus observăm aceeași scenă, aceleași ”foișoare”, pe alocuri date cu var sau cu vopsea. Administrația a organizat o licitație pentru a găsi compania care să facă lucrări de reparație la tabără. Din acte aflăm că firma care a câștigat concursul aparține lui Cristian Crăciun, ginerele vicepreședintelui raionului Ungheni. Vasile Lupu afirmă că nu știe nimic despre activitatea acestuia.

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control și pe numele lui Vasile Lupu.

În declarația sa de avere și interese, Vasile Lupu a indicat că are doar o casă în orașul Ungheni. Sursele noastre confidențiale susțin că recent, familia Lupu a început să ridice o casă impunătoare în satul Elizavetovca, în preajma orașului Ungheni. Construcția ar fi neautorizată, se face pe un teren agricol, dar sunt perfectate actele cu indicația ”casă de vacanță”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie