Moldova a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Justiţie 26 octombrie 2021, 20:12 | 981

Republica Moldova a pierdut încă un dosar la CEDO. Guvernul este obligat să achite 7 mii 500 de euro drept prejudiciu moral și peste trei mii de euro cheltuieli judiciare în cazul unui minor agresat și abuzat sexual. Autoritățile de la Chișinău sunt învinuite de neglijență în investigare.

NICOLETA HRIPLIVÎI, avocat Promo-LEX: "Însăși faptul abuzului a fost în 2006, mama era plecată din țară, copilul era minor, nu știa cum să explice, la cinci ani era înspăimântat, nu putea să explice prin ce trecea. La acel moment era în grija bunicii."

Patru ani mai târziu, mama copilului a depus două plângeri la procuratură, solicitând o anchetă a faptelor denunțate. Procuratura a refuzat pe motiv că nu ar exista dovezi, care să confirme acuzațiile.

Curtea de la Strasbourg a reținut că reclamantul nu a fost însoțit de un asistent social, de un psiholog sau de orice alt tip de specialist în cursul anchetei preliminare.

NICOLETA HRIPLIVÎI, avocat Promo-LEX: "Legislația în acea perioadă, 2010 - 2011, nu acorda o protecție suficientă minorilor în cadrul procedurilor de urmărire penală. Interogarea minorilor fără a ține cont de vulnerabilitate, neoferirea serviciului de consiliere psihologică, lipsa unui psiholog în timpul examinării plângerii."

CEDO a concluzionat că urmărirea penală efectuată de autorități nu a fost amănunțită și nu a luat în calcul vulnerabilitatea particulară a reclamantului. Prin urmare, Republica Moldova a fost obligată să scoată din bugetul statului, în favoarea reclamantului, aproape 11 mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!