Cristian Rizea ar putea să nu fie extrădat în România deoarece a solicitat azil politic în R. Moldova
Justiţie 5 noiembrie 2020, 19:51 | 2748

Au trecut patru zile de când fostul deputat român Cristian Rizea a rămas fără cetățenie moldovenească și mai mult de două zile de când acesta a fost reținut de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, însă așa și nu a fost extrădat în România. Rizea se află, în continuare, în izolatorul Inspectoratului General de Poliție. Mai mult, fostul legislator, condamnat cu executare în România, ar putea fi eliberat mâine, dacă Judecătoria Ciocana nu va dispune aplicarea arestului preventiv.

Ministerul Justiției de la Chișinău a anunțat astăzi că i-a informat ieri pe omologii români despre reținerea fostului deputat PSD Crisitan Rizea și a solicitat de la București cererea de extrădare. Documentul cerut a ajuns joi la Chișinău. În același timp, într-un comunicat al ministerului român al Justiției se arată că termenul și modul în care acesta va fi extrădat în România depinde de autoritățile Republicii Moldova. Întrebată care va fi soarta de mai departe a clientului său, avocata lui Rizea, Corina Stratan, ne-a spus că solictarea de extrădare nu poate fi acceptată.

CORINA STRATAN, avocata lui Cristian Rizea: "Deocamdată nu poate fi supus extrădării pentru că el a cerut ezil politic și atât timp cât cere azil politic, având calitate de solicitant, el nu poate fi suspus extrădării sau expulzării."

Marți, chiar înainte de reținere, Cristian Rizea ne-a spus, într-un interviu telefonic, că la ora 18 urma să facă mai multe dezvăluiri despre anumite înțelegeri tenebre dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Nu a mai reușit însă, fiind încătușat la ora 16 și 15 minute. Am întrebat-o pe avocata lui Rizea, dacă va mai face acele dezvăluiri?

CORINA STRATAN, avocata lui Cristian Rizea: "- Mai sunt acele dezvăluiri? Le va face? - Nu cunosc absolut nimic pentru că eu nu mă implic în chestiunile date. Eu sunt avocat. Eu îl apăr conform legii și mai mult nimic. - Adică el nu v-a spus, totuși, cine ar sta în spate? În privința cui are pretenții? - Nu, nu, nu. Eu i-am spus deodată și el știe despre lucrul dat. El cu mine se consultă strict pe chestii juridice. Pe chestii de dezvăluiri din astea - absolut nimic, nu!"

Am sunat la Ministerul Jusitiției de la Chișinău să aflăm când și dacă va fi extrădat Crisitan Rizea în România, ținând cont de faptul că a solicitat azil politic, dar reprezentanta serviciului de presă ne-a spus că deocamdată nu ne poate oferi un răspuns și că va reveni cu precizări ulterior. Până la ora editării știrii așa și nu am primit vreo informație. În martie 2019, fostul deputat PSD a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în Romînia, pentru trafic de influență și spălare de bani, într-un dosar în care a pretins și a primit de la un om de afaceri 300.000 de euro. Rizea fugise, însă, din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Acesta se află de aproape doi ani pe teritoriul Republicii Moldova, fiind până nu demult cetățean moldovean.

Opinia ta contează. Comentează!