Au avut loc acțiuni ale funcționarilor publici în favoarea lui Andronachi și Șor, pentru demolarea Hotelului Național
Justiţie 16 iulie 2021, 19:37 | 2170

Acțiuni concertate ale funcționarilor publici în favoarea proprietarilor de facto ai Hotelului Național, Andronachi și Șor, pentru demolarea edificiului. Asta denunță economistul Sergiu Tofilat care a descris, într-o conferință de presă, toate acțiunile presupus ilegale privind tentativa de demolare și acapararea a 1,2 hectare de teren din proprietatea statului. Tofilat susține că Hotelul Național ar fi ajuns din mâinile lui Plahotniuc, în posesia lui Șor și Andronachi.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, contractul inițial de privatizare a Hotelului Național prevedea investirea a 33 de milioane de dolari în renovare, respectiv trebuiau să fie deschise 50 de locuri de muncă noi și să fie reparat pasajul subteran. Pe 23 noiembrie 2006, Agenția Proprietăți Publice a pus interdicție în Registrul Cadastral privind demolarea Hotelului, dar care a fost scoasă pe 11 februarie 2008. Ulterior, Hotelul Național ar fi ajuns din mână în mână la mai mulți beneficiari, susține Tofilat.

SERGIU TOFILAT, economist: "În 2011, decembrie, compania ALFA - ENGINEERING care, de fapt, e proprietara hotelului a fost vândută de către Plahotniuc lui Platon. În 2014, Platon vinde acest Hotel lui Șor. Șor, probabil, era un intermediar. În noiembrie 2014, Șor s-a achitat cu Platon din miliardul furat. Ulterior, în 2017, în luna noiembrie, premierul de atunci, Pavel Filip, a decis că trebuie reziliat contractul de privatizare. După ce Guvernul Filip a inițiat dosarul de restituire a Hotelului Național, construcția a ajuns în mâinile lui Andronachi."

Pentru a justifica menținerea în vigoare a contractului de privatizare, au fost acaparate 1,2 ha din jurul Hotelului și au fost solicitate acte de la Primăria Chișinău. Potrivit lui Tofilat, toate actele emise de Primărie, precum Certificatul de Urbanism și Autorizația de Demolare, se bazează pe faptul că proprietarii hotelului aveau dreptul de arendă asupra terenului. Acest drept a fost anulat însă, prin decizia instanței de judecată încă în septembrie 2020, iar actele emise de primărie au devenit nule.

SERGIU TOFILAT, economist: "În februarie 2020, Curtea de Apel, deci instanța a doua, a anulat decizia Consiliului Municipal privind drepturile de arendă a terenurilor. În iunie, 2020, Direcția juridică, acționând în favoarea a ALFA - ENGINEERING, contestă decizia Curții de Apel. Deci, Cancelaria de Stat, care verifică actele emise de primărie spune că voi ilegal ați transmis 1,2 ha de pământ, dar primăria insistă că nu, noi trebuie să le dăm la proprietarii hotelului."

Hotărârea Curții Supreme de Justiție prin care a fost anulată decizia Consiliului Municipal Chișinău de a transmite în arendă terenul a fost emisă în septembrie 2020. Aceasta însă, nu a fost executată de autorități.

SERGIU TOFILAT, economist: "Mai este o notă informativă, emisă de arhitectul general, Svetlana Dogotaru, în luna mai 2021, după ce fostul viceprimar Chironda s-a adresat la Procuratura Chișinău. Numai că, nu știu de ce, nu regăsim în acea notă două lucruri importante. Primul ține de faptul că acum un an în urmă, Curtea Supremă de Justiție a anulat dreptul de arendă și al doilea e că Direcția de Arhitectură nu menționează nimic despre faptul că Moldova Tur nu are dreptul să solicite demolarea hotelului."

Am încercat să obținem o reacție de la Vladimir Andronachi, dar acesta avea telefonul deconectat. Purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, ne-a solicitat să-i transmitem un mesaj. Până la ora difuzării materialului, aceasta nu a reacționat. Am încercat să luăm legătura și cu Svetlana Dogotaru, însă aceasta a fost inabordabilă. Anterior, ea a respins toate acuzațiile vizând implicarea sa în eliberarea autorizațiilor de demolare a Hotelului Național. Subiectul demolării edificiului a ajuns în vizorul public după ce fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, a denunțat o serie de ilegalități admise de Primăria Chișinău, care ar permite beneficiarului hotelului să obțină toate actele necesare pentru demolare.

Opinia ta contează. Comentează!