Interpol-Moldova a solicitat oficiului de la Lyon anunțarea în căutare a lui Cavcaliuc și Platon
Justiţie 1 septembrie 2021, 17:38 | 1626

Biroul național Interpol de la Chișinău a solicitat oficiului de la Lyon anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Ambii au declinat somațiile de a se prezenta în fața instanțelor din Moldova. Când i-am putea vedea pe cei doi pe site-ul căutaților Interpol l-am întrebat astăzi pe șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, Viorel Tențiu.

VIOREL TENȚIU, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP: "Am solicitat să fie anunțat în căutare internațională - Cavcaliuc pentru localizare, Platon pentru arest și extrădare. Pe Platon avem mandate de arest. Pe Cavcaliuc nu este mandat de arest. -Și când așteptați un răspuns de la Interpol? -Sincer să vă zic, nu vreau să utilizez careva termeni, cât de curând posibil bănuiesc eu."

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova pe 19 iulie. El a zburat la Londra, dar de acolo a luat avionul spre Praga. Asta spunea anterior avocatul său, Ion Crețu. Ulterior, telespectatorii Jurnal TV aflați la Londra l-au surprins pe Platon plimbându-se pe străzi, așa că acesta s-a văzut nevoit să-și confirme locația. După plecarea lui Platon din țară, urmare a unui val de critici, Procuratura Generală a spus că nu vede vreun motiv să-i fie aplicată vreo măsură preventivă lui Platon. Peste două săptămâni însă, Procuratura a emis un alt comunicat în care solicită anunțarea în căutare și arestarea lui Platon. Asta în contextul în care acesta nu s-a prezentat la ședința de judecată în dosarul în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”.

VEACESLAV PLATON, om de afaceri acuzat de procurori: "În primul rând, Interpol Lyon va refuza solicitarea Republicii Moldova de anunțare în căutare. -De unde știți? -Pentru că eu știu. Pentru că este o urmărire politică. Asta deja e decis!"

Cât despre liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, la 20 iulie curent, Procuratura Generală anunța că patru membri ai formațiunii au fost trimiși în judecată, iar liderul partidului, Gheorghe Cavcaliuc, a fost anunțat în căutare, în dosarul „verde de briliant”.

GHEORGHE CAVCALIUC, lider partidul PACE: "Avocatul meu astăzi va face interpelările către INTERPOL și binențeles către autorități pentru a afla adevărul."

Cavcaliuc nu s-a prezentat însă niciodată la Procuratura raionului Sângerei care a investigat cazul. Liderul PACE este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. El de asemenea a fost surprins de conaționalii noștri plimbându-se pe străzile din Londra.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie