SUA afirmă că guvernul rus a încercat să-l otrăvească pe Navalnâi şi anunţă SANCȚIUNI
Externe 3 martie 2021, 15:37 | 1030

Washingtonul a impus marţi sancţiuni Moscovei ca reacţie la otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi. În replică, Ministerul rus de Externe a afirmat marţi seara că noile sancţiuni dovedesc "o nouă manifestație ostilă anti-rusă", care deteriorează şi mai mult relaţiile bilaterale, transmite Reuters. Aceste sancţiuni, care vizează în special şapte înalţi oficiali ruşi, au fost adoptate în coordonare strânsă cu partenerii din Uniunea Europeană şi reprezintă un semnal clar trimis Moscovei, a declarat pentru AFP un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

NED PRICE, purtător de cuvânt Departamentul de Stat: "Departamentul de Stat s-a alăturat Trezoreriei și Comerțului într-o acțiune guvernamentală coordonată împotriva entităților guvernamentale rusești și a oficialilor ruși pentru încercarea de a-l asasina pe Alexei Navalnîi, o figură a opoziției, cu o armă chimică, în Rusia, în august 2020, dar și pentru arestarea sa ulterioară."

JAN PSAKI, purtător de cuvânt Casa Albă: "Statele Unite anunță sancțiuni pentru șapte membri înalți ai guvernului rus, o extindere a sancțiunilor în conformitate cu legea privind actul Controlului de Arme Chimice și Biologice și Eliminarea Războiului, noi restricții de export pentru articolele care ar putea fi utilizate pentru agenți biologici și producția chimică, împreună cu restricții de viză."

Sancţiunile reprezintă un răspuns la ceea ce oficialii americani au spus că a fost o încercare a guvernului rus de a-l asasina pe Navalnîi anul trecut, o acuzaţie pe care Rusia o neagă. Acestea sunt primele sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de administraţia preşedintelui Joe Biden, care, de la sosirea la putere la 20 ianuarie, a adoptat o abordare mult mai dură faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, decât Donald Trump. ”Statele Unite nu caută nici să reseteze relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze”, a afirmat pentru Reuters un oficial american, sub rezerva anonimatului, adăugând că Washingtonul nu va ezita să manifeste fermitate ori de câte ori va fi necesar, iar comportamentul Rusiei atunci când depăşeşte graniţele respectate de naţiunile responsabile trebuie sancţionat. Replica Moscovei a fost dată prin vocea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

SERGHEI LAVORV, ministrul rus de Externe: "Când cei care l-au lecuit țin în secret detaliile îmbolnăvirii, care ne-ar permite să înțelegem cum s-au întâmplat lucrurile, și în același timp aplică sancțiuni împotriva noastră, în loc să accepte colaborarea, nu e bine. Astfel de decizii (impunerea sancțiunilor) nu onorează pe nimeni. Reacția noastră va fi una pe măsură."

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Rusia va reacţiona "pe baza principiului reciprocităţii, dar nu neapărat simetric". Departamentul american al Trezoreriei a impus marţi sancţiuni împotriva a şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, între care figurează şi Aleksandr Bortnikov, şeful puternicului Serviciu de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB). Sancţiunile americane prevăd în special îngheţarea activelor lor în Statele Unite şi interdicţii de viză pentru călătoriile în această ţară. Printre persoanele înscrise pe lista neagră a Trezoreriei americane figurează de asemenea Andrei Iarin, şeful Direcţiei de politică internă din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse şi miniştrii adjuncți ai apărării Aleksei Krivoruciko şi Pavel Popov. Alexei Navlnîi a sosit duminică într-o colonie penitenciară, în regiunea Vladimir, pentru a ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă drept politică, scrie AGERPRES.

Opinia ta contează. Comentează!