Ungaria şi Polonia au refuzat să susţină planul financiar al Uniunii Europene
Externe 20 noiembrie 2020, 17:42 | 680

Ungaria şi Polonia au refuzat să susţină planul financiar al Uniunii Europene. Motivul pentru care cele două state s-au opus, deşi sunt la rândul lor beneficiare, ține de condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Opoziţia exprimată de Budapesta și Varșovia va duce cel mai probabil la întârzierea acordării de fonduri în valoare de miliarde de euro.

Ambasadorii guvernelor Uniunii Europene au participat luni la o reuniune unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei și Poloniei.

Viktor Orban a declarat că "discuţiile trebuie să continue pentru a se ajunge la o înțelegere". El a mai spus că ar putea exista mai multe opţiuni pentru rezolvarea blocajului" care să fie acceptabile pentru Ungaria şi Polonia" şi că e doar "o chestiune de voinţă politică". Oficialii de la Varșovia au declarat că Polonia are dreptul, în conformitate cu procedurile europene, să refuze să accepte propunerile.

Opoziţia exprimată de Ungaria şi Polonia va duce cel mai probabil la întârzierea acordării de fonduri ale Uniunii Europene în valoare de miliarde de euro, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus şi cu riscul accentuării crizei economice în ultimele trei luni ale anului.

Opinia ta contează. Comentează!