Image-Description
Președintele Turciei Erdoğan trebuie acuzat de crime de război în Siria, susține un fost procuror ONU
Externe 27 octombrie 2019, 07:48 | 2176

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, ar trebui să fie anchetat și pus sub acuzare pentru crime de război pentru ofensiva militară a Turciei în Siria, a declarat Carla del Ponte, fost procuror și anchetator ONU.

Del Ponte, fost membru al Comisiei ONU de anchetă privind Siria, a declarat că intervenția Turciei a încălcat legislația internațională și a reaprins conflictul din Siria.

Ankara susține că incursiunea sa – lansată după ce trupele americane s-au retras din zona de frontieră dintre Turcia și Siria – a vizat doar miliția kurdă YPG, pe care o consideră organizație teroristă, având legături cu insurgenții kurzi care operează în sud-estul Turciei.

"Pentru Erdoğan, să fie capabil să invadeze teritoriul sirian pentru a-i distruge pe kurzi, este de necrezut", a menționat del Ponte, fost procuror general al Elveției, care a anchetat crimele de război comise în Rwanda și fosta Iugoslavie.

"Ar trebui deschisă o anchetă pe numele său și el ar trebui acuzat de crime de război. Nu ar trebui să-i fie permis să scape nepedepsit cu așa ceva", a declarat fostul procuror Carla del Ponte, într-un interviu acordat cotidianului elvețian «Schweiz am Wochenende».

Ankara și-a oprit ofensiva militară săptămâna trecută, în urma unui acord de încetare a focului, mediat de SUA.

Erdoğan a negociat atunci un acord cu președintele rus, Vladimir Putin, prin care gărzile de frontieră siriene și poliția militară rusă să înceapă operațiunile de înlăturare a luptătorilor YPG la o distanță de 30 km de frontiera dintre Siria și Turcia. Începând de marți, forțele turce și ruse vor începe misiuni de patrulare a unei fâșii de 10 km din nord-estul Siriei, unde trupele americane sunt desfășurate de mai mulți ani, alături de foștii lor aliați kurzi.

Aliații din cadrul NATO ai Turciei, printre care și SUA, au criticat incursiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei, îngrijorați de riscul subminării luptei împotriva militanților jihadiști ISIS.

Carla del Ponte a menționat că națiunile europene ezită însă să înfrunte Turcia în privința acțiunilor sale, după ce Erdoğan a amenințat că "va deschide porțile" către Europa pentru refugiați.

"Erdoğan are refugiații ca monedă de schimb", a subliniat fostul procuror ONU.

Del Ponte s-a alăturat, în septembrie 2012, Comisiei ONU de anchetă privind Siria, înregistrând incidente precum atacurile cu arme chimice, un genocid comis împotriva comunității irakiene Yazidi, tactici de asediu și bombardarea de convoaie umanitare.

Carla del Ponte a părăsit comisia de anchetă, invocând faptul că misiunea sa a devenit imposibilă din cauza lipsei susținerii politice din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Opinia ta contează. Comentează!