Datele cu caracter personal, securizate
Social 8 mai 2024, 20:06 | 249

Datele personale vor fi prelucrate cu un nivel mai înalt de securitate. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv pentru ajustarea la legislația europeană în domeniu. Ce decizii a mai luat Cabinetul de miniștri, aflați în continuare.

Proprietarii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă, care circulă pe străzile din Republica Moldova, vor avea dreptul să conducă și pe timpul nopții, dar vor trebui să respecte anumite cerințe, aprobate de Guvern.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: "Aici discutăm despre necesitatea de a ajusta farurile pentru mașinile de model mai vechi, pentru că la mașinile de producție mai nouă, această ajustare se face automat. Vorbim despre oglinzile periscoape, care vor oferi o mai bună vizibilitate pe partea stângă a conducătorului auto când va manevra o depășire."

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferilor care se deplasează în întâmpinare din sens opus.

Peste 500 de asistenți personali, demiși anterior de Primăria Chișinău, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală, care a fost instituit în regim de urgență de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut de ministrul Alexei Buzu, care a menționat că în cel mai scurt timp vor fi angajați încă aproape 100 de asistenți personali.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Începând cu luna mai sunt angajați în cadrul serviciului ministerului Muncii și Protecției Sociale. Toți care au fost demiși vor fi angajați. Toți cei care s-au pomenit reduși, vor fi contractați de către noi, dar în etapa a doua, în sensul în care acum ne preocupăm să angajăm toți asistenții personali, care au fost demiși."

La sfârșitul lunii februarie curent, Primăria Chișinău a suspendat Serviciul social „asistență personală”. Municipalitatea a spus că măsura a fost luată „până când vor fi găsiți banii necesari pentru funcționarea acestuia”.

Va exista un nivel mai înalt de securitate la prelucrarea datelor personale. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv pentru ajustarea la legislația europeană în domeniu. Documentul stabilește cadrul juridic referitor la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor personale. De asemenea, a fost tabilit modul de organizare și funcționare a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, instituție ce va monitoriza implementarea legislației în domeniu. Au fost fixate și sancțiunile aplicate pentru încălcările legislației de profil. Amenzile pentru operatori se pot ridica la 1 milion de lei sau până la 1% din cifra de afaceri, în cazul unei întreprinderi.

Opinia ta contează. Comentează!