Luiza Gafton nu mai asigură interimatul funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii
Justiţie 15 iunie 2021, 19:43 | 1246

Luiza Gafton nu mai deține funcția de președinte interimar al Consiliul Superior al Magistraturii. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței CSM. Interimatul a fost preluat de către Dorel Musteață. Tot astăzi a fost anulat concursul pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională și a fost stabilită data Adunării generale a judecătorilor.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: "Conform hotărârii plenului Curții Constituționale din 2019, în calitate de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii va fi desemnat Dorel Musteață. Decizia este valabilă până nu are loc ședința de numire a președintelui CSM. Eu voi asigura interimatul până pe 16 iulie, când vom alege noul președinte."

Se întâmplă după ce pe 10 iunie, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională Legea din decembrie 2019 privind modificarea unor acte legislative, în care era stipulat că în cazul vacanței funcției de președinte al CSM, până la alegerea unui nou președinte, interimatul funcției este asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor. Sesizarea a fost depusă de către deputații PAS, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca. După această decizie, CSM a decis convocarea Adunării generale a judecătorilor.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: "Se convoacă ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor pe 1 octombrie 2021, ora 10:00, iar incinta urmează a fi stabilită. Participanții se vor înregistra între orele 9:00 și 09:15."

Pe agenda aprobată este alegerea a șase membri permanenți ai CSM și a doi membri supleanți, din rândul judecătorilor, și alegerea membrilor mai multor colegii. Un alt subiect pe ordinea de zi a fost concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională. Însă după ședința de deliberare, care a durat mai multe ore, Dorel Musteață a declarat concursul eșuat.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: "În rezultatul deliberării și exprimării votului de către fiecare membru al CSM, niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi. Concursul a eșuat. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data comunicării."

Înaintea concursului, membrii CSM au respins cererea lui Vasile Bolea, candidat pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, de a amâna concursul la care participă pe motiv că este candidatul unui partid pentru alegerile parlamentare. Cererea a fost respinsă și Vasile Bolea nu a fost admis să participe la concurs. CSM urmează să anunțe un nou concurs, iar judecătorul ales de membrii Consiliului va suplini locul lui Eduard Ababei, decedat la sfârșitul lunii ianuarie. După ce a preluat interimatul, Dorel Musteață a semnat o dispoziție, prin care judecătorul Ana Panov va asigura interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. Anterior, președintele Maia Sandu l-a revocat pe Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!